Tuesday, October 1, 2013

Pais Ikan Kembong



Pernah makan tak pais ikan? Cik kuali ni pun encik d yang kenal kan menu Pais ini...Dia ckp menu ini dari zaman dia kecil-kecil...Arwah Opah nya selalu buat...Bila encik D request menu ini? Cuba uolls bayangkan muka cik kuali macam mana....Selama 30 tahun ini tak pernah rasa pais tu mcm mana...tak pernah tahu pun rupanya mcm mana....terukkan cik kuali ni,...hihihi...Agak-agaknya macam mana nak masakkan kalau tak pernah rasa...Tapi sebab tak nak kecewakan encik D, apa lagi saya pun cari la resepi Pais Ikan Kembung....Setelah ditapis berbagai resepi yg jumpa...Ini la hasilnya...

Bahan-Bahannya :-

3 ekor ikan kembong (saiz sederhana)(disiang & cuci bersih)
2 helai daun kunyit (dimayang / dihiris halus)
2 cawan kelapa parut
1 biji bawang besar
6 biji cili padi
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit segar
1 batang serai
1/2 cawan air
1 sudu besar air asam jawa
Beberapa helai daun pisang
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:-

  • Kisarkan sehingga halus bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi, kunyit dan serai dengan 1/2 cawan air.
  • Dalam satu mangkuk, campurkan kelapa parut, bahan kisar daun kunyit dan sedikit garam. Gaul sebati kesemua bahan
  • Kemudian tambahkan air asam jawa. Gaul semuanya hingga sebati. Rasa dan jika kurang garam tambahkan.

  • Ikan yang telah dicuci bersih, digaulkan dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian disusunkan diatas daun pisang.
  • Bahan kelapa parut yang telah siap dilumurkan diatas ikan dan balut rapi daun pisang. 
  • Panaskan oven dan panggang pada suhu 180'C selama 20 minit. Terbalikkan ikan setiap 5-6 minit untuk pastikan ikan masak dengan sempurna.
  • Setalah siap hidangkan bersama nasi panas...

No comments:

Post a Comment