Wednesday, December 25, 2013

Udang Bersos Mangga


Udang oh udang....Apa lagi yg kita boleh masak dengan udang ye? Sambal petai udang dah biasa....gulai lemak udang pun dah biasa.....udang goreng kunyit pun dah biasa...Cik kuali dapat idea utk masak udang sos mangga...elok pulak ada mangga kat rumah....Rasa macam masam masam manis gitu....

Bahan-Bahannya :
10 ekor udang bersaiz XL (dipotong hujung & dibersihkan)
1 biji mangga (dipotong dadu)
2 biji cili masak (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1/2 biji cili benggala (dipotong dadu)
Beberapa helai daun sup & daun bawang (dihirs halus)
1 sudu kecil tepung jagung
Garam & gula secukup rasa

Cara Membuatnya :


  • Gaulkan udang dengan sedikit garam dan tepung jagung. Panaskan minyak & gorengkan udang hingga garing. Angkat, toskan & ketepikan.
  • Kisarkan cili merah bersama bawang putih
  • Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang besar & bahan kisar hingga naik bau.
  • Tambahkan gula & garam secukup rasa.
  • Kemudian masukkan sos plum, sos cili thai, sos tomato, lada benggala & mangga. 
  • Akhir sekali gaulkan udang yg telah digoreng awal tadi dengan kuah hingga sebati.
  • Rasa dan jika ok, padamkan api. Taburkan daun sup & daun bawang
  • HIdangkan bersama nasi panas.

Wednesday, December 11, 2013

Ikan Kembung Berlado


Ikan kembung antara ikan antara ikan kegemaran encik d.....kalau ke pasar mesti beli ikan kembung yg kecil-kecil sebab rasanya lemak manis gituuu....Tapi yg peritnya ialah nak disiang ikan kenit2 tu...Selalunya ikan kembung ni cik kuali goreng biasa je...Bila ada kerajinan lebih, cik kuali buatkan sedikit cili untuk digaul dengan ikan dan jadi la ikan kembung berlado....Senang sangat menu ini tapi cik kuali nak jgk kongsi dengan uoolls...

Bahan-bahannya :-

6 ekor ikan kembung yang saiz sederhana (dibersihkan)
3 ulas cili merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 keping asam gelugor
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kunyit

Cara Membuatnya :-

  • Ikan yang telah dibersihkan, digaulkan dengan sedikit garam & kunyit. 
  • Kisarkan cili merah, bawang merah & bawang putih tanpa air hingga halus atau boleh juga ditumbuk dengan lesung batu.
  • Kemudian gorengkan ikan hingga garing. Angkat & ketepikan
  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Tambahkan garam & gula secukup rasa serta asam gelugor
  • Rasa dan jika ok,  biarkan seketika akhir sekali gaulkan ikan dan biarkan seketika.
  • Padamkan api & hidangkan 

Sunday, December 8, 2013

Nasi Goreng Ayam


Nasi Goreng Ayam....Bunyi macam selalu dengar kat kedai kan....Apa kata kalau sesekali kita masak sendiri pulak nasi goreng ayam ni....Mungkin lebih sihat, kurang MSG & lebih sayuran....Usia makin meningkat pemakanan pun kena jaga uolls....So tak perlu cerita lebih-lebih....Jom kita tgk macam mana nak masak nasi goreng ayam cik kuali....

Bahan-Bahannya (untuk 3-4 org makan)

Nasi Goreng 

3 pot nasi (lebih sedap jika nasi dimasak awal dan disejukkan)
2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar halus)
3 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar halus)
3 sudu besar cili kisar / cili boh
1 keping dada ayam (dipotong kecil)
10 ekor udang (dibersihkan)
5 biji bebola ikan (dibelah 2)
1 cawan sayur campuran / mix vege (carrot,kacang peas & jagung)
1 biji telur
1 sudu kicap cair
Beberapa helai daun sup & daun bawang (dihiris halus)
Garam secukupnya

Ayam Goreng 
4 ketul ayam bahagian peha (dicuci bersih & toskan)
Sedikit kunyit & garam

Cara Membuatnya :

Nasi Goreng 
  • Panaskan sedikit minyak dengan api sederhana, tumiskan bawang putih & bawang merah hingga naik bau.
  • Tambahkan cili kisar / cili boh & sedikit garam. Tumis cili hingga garing
  • Setelah cili garing, masukkan udang, ayam, & bebola ikan. Kemudian masukkan sayur campuran & kacau rata. Biarkan seketika hingga semua bahan empuk / masak.
  • Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Kacau hingga telur separa masak. Kemudian masukkan nasi & kicap cair
  • Gaul / Kacau hingga nasi sebati dengan semuanya. Akhir sekali masukkan daun sup & daun bawang. 
  • Rasa dan jika kurang tambahkan garam / kicap cair. Kacau hingga nasi sempurna dengan semua bahan dan padamkan api.
  • Hidangkan bersama ayam goreng
Ayam Goreng 
  • Panaskan minyak dengan api sederhana. Gorengkan ayam hingga garing / masak.
  • Angkat & toskan minyak nya. Kemudian hidangkan ayam bersama nasi goreng dan sedikit sos. 

Tuesday, December 3, 2013

Ketam Bercili


Bila balik dari kerja mesti kena pikir balik ni nak masak apa? Menu apa yg sedap? Nak masak ke nak makan luar? Sememangnya masak sendiri lebih puas hati dan puas makan berbanding makan kat luar...Tapi mood malas adakalanya menyapa dikala bulan purnama tu yg payah sikit....Kalau malas sampai 2 minggu tak masak pun ada....itu cik kuali org lain mugkin lebih rajin dari cik kuali kan....So menu semalam pulang dari kerja ialah Ketam....Dah ade bahan utama, nak pikir pulak nak dimasak apa ketam ni....Gulai lemak? Goreng saja? Rebus saja? Atau bercili? Yang ringkas dan senang ialah Ketam Bercili....Meleleh air mata encik d makan pedas....Tak pe sesekali katanya.

Bahan-Bahannya :-
3 ekor ketam bunga (dicuci bersih & ditoskan)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
1 sudu besar udang kering (direndam dahulu, kemudian toskan & kisar halus tanpa air) 
2 senduk nasi cili boh / cili kisar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-

  • Kisarkan cili boh bersama bawang merah dan bawang putih. Kemudian kisar udang kering tanpa air. 
  • Gaulkan sedikit garam padam ketam yang telah dicuci bersih. Panaskan kuali dan minyak dengan api sederhana. Gorengkan ketam tersebut hingga warna kulit bertukar merah / oren. Angkat dan ketepikan.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar & udang kering hingga garing. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  •  Kemudian masukkan sos tomato & sos tiram. Kacau sebati dan rasa jika kurang tambahkan garam atau gula secukupnya.
  • Akhir sekali masukkan bawang besar potong & ketam. Kacau hingga rata semua ketam dan sambalnya. 
  • Padamkan api & hidangkan. 

Wednesday, November 20, 2013

Paru Sambal



Paru adalah salah satu organ dalaman lembu....Sedap digoreng begitu sahaja ataupun dibuat sambal....Nama lain untuk paru ialah kelempung bukan cak lempung yer....Mungkin ada daerah tertentu memanggilnya kelempung.... Ok, macam mana nak masak paru nih? Pertama sekali kena cuci bersih dengan tepung dan garam...Tidak kira nak masak apa sekali pun harus direbus terlebih dahulu supaya senang untuk memotongnya nanti.....Macam mana pulak nak rebus kelempung nih? Ni tip yang diberi oleh mama cik kuali, dah cuci sebersihnya paru tadi, ambil tali dan ikatkan paru. Pastikan tali yang bersih dah selamat untuk masakan....Kenapa nak kena ikat dengan tali? Sebab kelempung ni kalau kita masuk dalam air untuk rebusnya akan terapung keatas.... So kalau dah ikat dengan tali akan tenggelam sikit la...Setelah paru empuk, boleh toskan air rebusan dan potong mengikut size yang anda suka untuk masak....Ni cik kuali nak share resepi sambal nye plak....

Bahan-Bahannya :-
1/2 kilo Paru atau Kelempung (yang telah direbus & dipotong ikut size sederhana nipis)
3 ulas bawang kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang besar (1 biji utk kisar & 1 biji dipotong bulat)
2 senduk nasi cili boh / cili kisar 
3 sudu besar air asam jawa
1 inci belacan
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kunyit

Cara Membuatnya :-

  • Gaulkan sedikit garam dan kunyit pada paru yg telah direbus dan dipotong nipis. Panaskan minyak dan goreng paru separa masak. Angkat dan ketepikan
  • Kisarkan cili boh bersama bawang besar dan belacan hingga halus. 
  • Panaskan kuali & minyak dengan api sederhana. Tumiskan bawang putih & bawang merah hingga naik bau. Tambahkan bahan kisar, garam & gula. Tumis hingga cili garing.
  • Kemudian masukkan air asam jawa. Rasa jika kurang boleh tambahkan garam / gula.
  • Akhir sekali masukkan paru & bawang besar potong bulat. Kacau hingga sebati semuanya.
  • Padamkan api dan hidangkan bersama nasi panas. 


Monday, November 11, 2013

Fajitas Ayam



Fajitas atau lebih dikenali fajita adalah kombinasi masakkan dari negara Mexico dan Selatan Amerika atau lebih mudah dengan singkatan Tex-Mex (Texas-Mexico)..Menu ini boleh berasaskan daging, ayam atau udang dan dihidang bersama roti tortilla atau taco, bawang serta cili benggala. Istilah Fajitas adalah dari perkataan Sepanyol "Faja"yang bermaksud jalur. Masakan fajitas tidak kira daging, ayam atau pun bawang semua dipotong dalam keadaan memanjang atau jalur. So mcm mana nak masak Fajitas nih? Jika kita ada kuali sizzlling lagi bagus supaya fajitas lebih lama suhu kepanasannya....Kalau ikut cara cik kuali senang aja...cik kuali guna "non-stick pan" atau kuali tidak lekat katanya....Tapi cik kuali lebih suka guna grill pan Ikea....Mudah saja kerja cik kuali....

Sample Fajita Seasoning  Mix McCormick

Bahan-Bahannya : (untuk 2-3 org makan)
4 keping roti tortilla
400 grm dada ayam (dipotong jalur/memanjang)
1/2 biji bawang besar (dipotong jalur/memanjang)
1/4 biji cili benggala merah (dipotong jalur /memanjang)
1/4 biji cili benggala hijau (dipotong jalur /memanjang)
1/2 paket Serbuk Fajita Seasoning Mix Mc Cormick 
2 sudu besar air
Sedikit garam

Cara Membuatnya :

  • Ayam dibasuh bersih dan  toskan. Gaulkan ayam dengan secubit garam. Kemudian panaskan grill pan/non-stick pan & letakkan sedikit minyak
  • Ayam dibiarkan masak lebih kurang 8-10 minit. Kemudian angkat dan ketepikan. 
  • Guna kan kuali (grill pan / nonstick pan) yang sama, tumiskan bawang besar hingga naik bau dan masukkan cili benggala. Biarkan seketika
  • Dalam satu mangkuk, bancuhkan serbuk Fajita Mc Cormick dengan 2 sudu besar air. Kemudian tuangkan kedalam kuali dan kacau sebati bersama bawang dan cili bengala.
  • Masukkan dada ayam yg telah dimasak awal tadi. Kacau semua hingga sebati dan padamkan api.
  • Panaskan roti tortilla diatas kuali leper selama 2 minit setiap bahagian & angkat.
  • Dalam pinggan letakkan Fajitas ayam diatas roti tortilla, kemudian digulung. Lebih sedap jika dimakan panas.



Tuesday, November 5, 2013

Jemah's Aglio Olio



Aura kak jemah dah mai dah.....Uolls mesti biasa makan Aglio Olio kan....Apa tak pernah rasa Aglio Olio?? Sedih la uolls nih....Kak jemah dulu duduk Itali hari-hari makan pasta ok...Tapi dalam banyak2 yang ini je kak jemah suka sebab pedas-pedas gituuu....Org melayu uolls mcm mana pun cili tetap juga dicari...jgn smpai mulut tu kena cili sudahhh le..Oooppsss....Melalut lak kak jemah....So arini cik kuali bagi kepercayaan kat kak jemah untuk hupdate blog dia yg suam-suam kuku nih....Cik Kuali tu masak tak seberapa tapi verangan diva nak hupdate blog....Resepi ini kak jemah dah olah ikut citarasa kak jemah....Perlu ke ikut citarasa Itali uolls.... Bahan-bahan pun senang nak carik kat supe-maket kat Malaysia nih...Tak perlu smpai ke Itali....Let's kita tgk camne nak buat Aglio Olio...Resepi ini utk 2-3 org yer uolls...jgn pulak nak jamu sekampung tapi guna sukatan yg ini, pepandai la uolls gandakannya yer....

Bahan-bahannya :-
250gm / setengah kotak Spaghetti atau Fettuccine 
1/2 biji lada benggala (dipotong memanjang)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
5 biji cendawan butang (boleh guna dlm tin / yg segar) (dipotong nipis)
10-15 ekor udang (size sederhana) (dibersihkan)
4-5 sudu besar minyak zaiton (kak ton pun nak interprem jugak)
1/2 sudu besar cili serpih / chili flakes (letak lebih pun boleh kalau uolls nak pedas berdentum)
1/2 sudu besar serbuk pati ikan bilis Knorr


Contoh Cili Sepih / Chili Flakes
Sumber : Google 




Cara Membuatnya :-

  • Dalam periuk, masakkan air secukupnya untuk merebus Spaghetti / Fettucine. Setelah air rebusan mendidih masukkan sedikit garam sebagai perasa kepada pasta. Kemudian masukkan Spaghetti / Fettucine. 
  • Kacau sekali sekala bagi mengelakkan pasta melekat pada periuk. Setelah pasta empuk, toskan airnya dan ketepikan pasta.
  • Panaskan kuali dan minyak zaiton dengan api sederhana. Tumiskan bawang putih dan bawang besar bersama hingga naik bau. 
  • Masukkan udang dan cendawan butang. Biarkan seketika hingga udang separa masak
  • Kemudian tambahkan cili serpih / chili flakes, serbuk pati ikan bilis dan lada benggala. 
  • Akhir sekali masukkan pasta Spagehtti / Fettucine yang direbus awal tadi.
  • Kacau hingga sebati semuanya. Rasa dan jika kurang boleh tambahkan sedikit garam jgn terlalu bnayak kerana serbuk pati ikan bilis sudah memadai untuk perisa masin.
  • Jika sudah cukup rasa. Padamkan api dah hidangkan. Boleh taburkan cili serpih / chili flakes diatas nya untuk menambah kepedasann


Sunday, November 3, 2013

Sup Tulang



Adakala nak jugak sesekali makan menu yang bersup....Nak pulak time hujan-hujan sekarang ni...dapat sup panas dan makan dengan nasi putih ataupun cicah dengan roti bengali...Sedappp!!! Sup ada pelbagai cara dan bahan yang boleh digunakan...Terpulang kepada selera masing-masing...Ada yang suka letak rempah sup...ada pulak yang suka rasa keasliannya tanpa masukkan rempah cuma gunakan bahan-bahan asas sahaja....Ikut selera kita nak masak macam mana...Hari ini cik kuali nak kongsikan resepi Sup Tulang yang mengikuti selera kami sekeluarga....Resepi ini bersesuaian untuk 2-3 org makan....

Bahan-Bahannya :-
1/2 kilo tulang lembu (jika sedap ambil tulang yg ada isinya)
5 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 inci halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu kecil lada hitam biji (dikisar)
1 sup bunjut Sup Tulang Adabi
3 sudu besar rempah sup serbuk Adabi / Babas
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang 
6 kuntum bunga cengkih
Garam secukupnya
Beberapa helai daun sup dan daun bawang (dipotong halus)
Bawang Goreng

Cara Membuatnya :-

  • Tulang dicuci bersih & ditoskan. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk.
  • Kisarkan bawang besar, halia dan lada hitam dengan sedikit air sehingga halus.
  • Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk bersama tulang. Rebuskan tulang hingga separuh empuk. 
  • Tambahkan air jika kurang
  • Kemudian masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, rempah sup, sup bunjut dah garam secukupnya.
  • Kacau rata hingga sebati semua dengan rempah. Biarkan hingga daging empuk.(Bagaimana kita tahu dah empuk, ambil garfu dan cucuk ke bahagian daging..kalau lembut je maknanya dah empuk ya)
  • Setelah daging empuk, rasa dan jika ok padamkan api.
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah & bawang putih hingga garing. 
  • Angkat bawang tumis dan masukkan kedalam periuk sup tadi. Kacau sebati. 
  • Hidangkan dalam mangkuk dan taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.   


Friday, November 1, 2013

Tauhu Sos Plum


Lama sungguh cik kuali tak jenguk blog ni....Sepi tak update apa-apa resepi...Sorry ye uolls....Cik kuali sedikit busy.. (sebenarnya tak tau busy apa..hihihi)......Cik kuali nak share resepi simple je hari ini.....Lepas ini Insya Allah akan update resepi yang best sikit....

Bahan-Bahannya:

3 keping tauhu putih (dipotong 6 setiap keping)
2 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar air
1/4 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun bawang (dipotong halus)

Cara Membuatnya: :-

  • Panaskan kuali dengan minyak & goreng sekejap tauhu tapi jangan sampai garing sangat. Angkat dan ketepikan
  • Kisar tanpa air cili merah, bawang putih & bawang merah hingga halus (atau boleh juga ditumbuk halus mengunakan lesung batu)
  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga garing dan tambahkan gula dan garam.
  • Masukkan sos plum dan air. Kacau hingga masak semua nya.
  • Kemudian masukkan tauhu dan gaul hingga sebati. 
  • Rasa dan jika ok padamkan api. Taburkan daun bawang dan hidangkan.

Sunday, October 6, 2013

Coney Dog.....



Teringin nak makan Coney Dog mesti pergi ke A&W kan....Apa kata lepas ni kita buat sendiri? Tahu tak uolls asal usul coney dog...Meh cik kuali nak story mory, Coney Dog berasal dari Amerika Syarikat dan sempena nama Pulau Coney...Ia mula dikenalkan dari abad ke-20 di Michigan dan lama kelamaan menjadi makanan kegemaran masyarakat Amerika Syarikat....So hari ini cik kuali nak kongsikan resepi coney dog yg telah diolah sedikit mengikut citarasa cik kuali....Menu ini cik kuali gunakan isi ayam kisar, uols boleh juga guna daging cincang /kisar....ikut selera masing2....menu ini sesuai untuk 5-6 org makan...

Bahan-Bahannya :-
400grm isi ayam kisar
1 biji bawang besar bombay (dipotong dadu)
1 sudu kecil rempah kari ayam
6 sudu besar sos tomato / pes tomato (tomato puree)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula perang
1 cawan air
1 sudu besar sos mustard (optional)

2 keping keju cheddar (cik kuali guna jenama Chesdale)
Sedikit garam
5 keping roti hotdog
5 keping sosej ayam (cik kuali guna jenama Ramly)

Cara Membuatnya:-

  • Dalam satu mangkuk, campurkan rempah kari, sos tomato, sos cili, sos mustard dan 1/2 cawan air.
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumiskan bawang besar hingga naik bau. (tinggalkan lebih kurang 1-2 sudu bawang untuk hiasan)
  • Kemudian masukkan isi ayam kisar dan biarkan ia masak seketika.Kacau rata kerana isi ayam akan berketul-ketul jika tidak dikacau.
  • Setelah isi ayam kisar empuk, masukkan bahan sos yang kita telah bancuh awal tadi. Kacau hingga sebati semuanya. 
  • Tambahkan gula perang dan sedikit garam (jangan terlalu banyak garam kerana keju jugak akan menambahkan kemasinan). Jika kuah agak cair biarkan hingga sedikit kering. Jika kuah agak pekat tambahkan baki 1/2 cawan air tadi dan biarkan didih.
  • Akhir sekali masukkan keju cheddar. Kacau sebati & kuah akan menjadi pekat. 
  • Rasa dan jika ok padamkan api.
  • Kukuskan roti selama 1 minit dan sosej selama 7-8 minit. 
  • Hidangkan roti bersama sosej dan tuangkan 2 sudu kuah yg dimasak tadi. Taburkan bawang besar dadu diatasnya.   

Friday, October 4, 2013

Gulai Lemak Udang dan Cendawan




Yummmy...Semua orang suka makan udang kan...Mungkin ada segelintir yang kurang minat....Tak apa yang tak suka mungkin ada sebab tertentu....Menu kegemaran cik kuali sudah tentu Sambal Tumis Udang & Petai....Nak pulak sambal sikit pedas....Wallllaa...Boleh menitis air mata tu yang best...hehehe...So hari ini cik kuali nak kongsi satu resepi yang berkenaan dengan udang, Gulai Lemak Udang & Cendawan....Mudah je nak masak..

Bahan-Bahannya :-
20 ekor udang (dipotong hujung kepala & cuci bersih)
200grm cendawam tiram 
200ml santan pekat
400ml santan cair
3 biji cili merah (jika ingin pedas boleh campur sedikit cili padi)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang
1 inci kunyit hidup (atau 1/2 sudu kecil serbuk kunyit)
2 inci halia (dititik)
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-

  • Kisarkan bawang merah, bawang putih, cili merah dan sedikit santan cair hingga halus.
  • Dalam satu periuk, masukkan bahan kisar, baki santan cair, cendawan tiram, dan halia.
  • Masakkan dengan api sederhana dan kacau selalu.
  • Setelah sedikit mendidih, masukkan santan pekat, udang dan sedikit garam. Kacau sebati & selalu.
  • Jangan masak udang terlalu lama. Setelah kuah mendidih, rasa dan jika ok padamkan api.

Tuesday, October 1, 2013

Pais Ikan Kembong



Pernah makan tak pais ikan? Cik kuali ni pun encik d yang kenal kan menu Pais ini...Dia ckp menu ini dari zaman dia kecil-kecil...Arwah Opah nya selalu buat...Bila encik D request menu ini? Cuba uolls bayangkan muka cik kuali macam mana....Selama 30 tahun ini tak pernah rasa pais tu mcm mana...tak pernah tahu pun rupanya mcm mana....terukkan cik kuali ni,...hihihi...Agak-agaknya macam mana nak masakkan kalau tak pernah rasa...Tapi sebab tak nak kecewakan encik D, apa lagi saya pun cari la resepi Pais Ikan Kembung....Setelah ditapis berbagai resepi yg jumpa...Ini la hasilnya...

Bahan-Bahannya :-

3 ekor ikan kembong (saiz sederhana)(disiang & cuci bersih)
2 helai daun kunyit (dimayang / dihiris halus)
2 cawan kelapa parut
1 biji bawang besar
6 biji cili padi
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit segar
1 batang serai
1/2 cawan air
1 sudu besar air asam jawa
Beberapa helai daun pisang
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:-

  • Kisarkan sehingga halus bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi, kunyit dan serai dengan 1/2 cawan air.
  • Dalam satu mangkuk, campurkan kelapa parut, bahan kisar daun kunyit dan sedikit garam. Gaul sebati kesemua bahan
  • Kemudian tambahkan air asam jawa. Gaul semuanya hingga sebati. Rasa dan jika kurang garam tambahkan.

  • Ikan yang telah dicuci bersih, digaulkan dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian disusunkan diatas daun pisang.
  • Bahan kelapa parut yang telah siap dilumurkan diatas ikan dan balut rapi daun pisang. 
  • Panaskan oven dan panggang pada suhu 180'C selama 20 minit. Terbalikkan ikan setiap 5-6 minit untuk pastikan ikan masak dengan sempurna.
  • Setalah siap hidangkan bersama nasi panas...

Sunday, September 29, 2013

Potato Salad Cik Kuali


Sebelum ini cik kuali ada kongsikan resepi Ayam Panggang....Jadinya hari ini cik kuali nak kongsikan resepi salad kentang...Sebenarnya resepi potato salad cik kuali ini kira yang paling senang dan mudah bahan-bahannya....Terdapat pelbagai resepi yang lebih menarik bahan-bahannya. Jom kita tgk mcm mana nak buat potato salad yg mudah dan sedap....(sedap ke?...kena cuba buat sendiri yer)

Bahan-Bahannya:-
3 biji kentang (dibuang kulit dan dipotong size sederhana )
3 sudu mayonis
2 sudu kecil daun parsley kering (jika dapat daun parsley segar lagi sedap)
Sedikit serbuk lada hitam kasar (black pepper coarse ground)
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-

  • Kentang dicuci bersih. Rebus kentang dengan sedikit garam hingga empuk. Kemudian toskan. 
  • Dalam satu mangkuk, masukkan kentang yang telah direbus, mayonis, parsley, serbuk lada hitan dan garam.
  • Gaul sebati semua bahan.
  • Rasa dan jika cukup rasa hidangkan.  

Monday, September 23, 2013

Gulai Lemak Pucuk Manis dan Labu



2 minggu lepas, encik d request nak gulai lemak....Cik kuali ajak dia pergi NSK untuk cari bahan-bahan untuk buat gulai lemak....Ada pulak sayur pucuk manis ni kat NSK...terus nampak labu dan yerrrr saya dah tahu nak masak apa...Setelah cukup bahan-bahan yang diperlukan, mari kita memasak....

Bahan-Bahannya :-
1 ikat sayur pucuk manis (diasingkan daun dari tangakai)
1/4 biji labu (saiz kecil) (dibuang kulit dan potong dadu besar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
200ml santan pekat
400ml santan cair
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-

  • Daun pucuk manis dicuci bersih & toskan. Kemudian dicelur dengan air panas. Toskan dan ketepikan
  • Kisarkan bawang merah,bawang putih dan ikan bilis dengan sedikit santan cair. 
  • Dalam satu periuk, masukkan labu, pucuk manis yg telah dicelur, bahan kisar dan santan cair.
  • Masakkan dengan api sederhana. Kacau selalu hingga kuah mendidih.Kemudian masukkan santan pekat. 
  • Kacau rata dan masukkan sedikit garam. Biarkan didih seketika 
  • Rasa dan jika ok padamkan api.Hidangkan bersama nasi panas. 

Monday, September 16, 2013

Ooooooooh "Onion Ring" Ku....


Mari...mari...kita buat onion ring atau pun gegelang bawang.....Kos pun murah saja.....Yang penting mesti guna bawang besar bombay...Macam mana rupanya bawang bombay nih? Kulit luar nya warna oren dan isi dalamnya warna kekuningan bukan merah ye....Lagi satu bahan penting untuk buat onion ring ini ialah "soda water" atau air soda (bukan aiskrim soda yer uolls) kerana berbuih gas dari air soda  membuatkan onion ring ranggup dan garing....Jom kita tgk macam mana nak buatnya...


Air Soda yg cik kuali guna

Bahan-Bahannya:- (untuk 2-3 org makan)

1 atau 2 biji bawang besar bombay (dipotong bulat dengan ketebalan 1/4 inci)
50grm tepung gandum
25grm tepung jagung
150 ml air soda sejuk
150grm serbuk roti / bread crumbs
Sedikit serbuk lada hitam kasar
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya:-
  • Bawang besar dipotong bulat dan setiap keping diasingkan. 
  • Dalam satu mangkuk, masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk lada hitam & garam. 
  • Kemudian tuangkan air soda sejuk dan kacau perlahan-lahan hingga sebati semua bahan.
  • Ambil kepingan bawang dan dimasukkan dalam bancuhan. 
Dicelup ke dalam bancuhan tepung
  • Kemudian diangkat bawang dari mangkuk bancuhan dan dipindahkan ke dalam pinggan berisi serbuk roti. Sadurkan bawang dengan serbuk roti dan ketepikan.
Kemudian dibalut dengan serbuk roti
  • Ulang semula hingga kepingan bawang siap.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.

Tuesday, September 10, 2013

Dada Ayam Panggang bersama Sos Lada Hitam



Bila tgk dalam peti sejuk ada 2 keping dada ayam yg cik kuali beli 2 hari lepas...Apa aku nak buat dengan dada ayam ni yer? Ding...Dong...dapat idea buat Grilled Chicken atau dimelayukan Ayam Panggang.....Bila ayam panggang mesti kena ada menu sampingan jugak kan...So menu sampingan nya ialah Salad kentang, sayur kukus dan roti bawang putih....Untuk buat Ayam Panggang ini terlebih dahulu perlu diperapkan 4 jam lebih awal atau lebih sedap semalaman supaya aroma perapan meresap ke dalam isi ayam....

Ayam Panggang

Bahan-Bahannya :-
2 keping dada ayam (dibersihkan)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar minyak zaiton
1 sudu kecil rosemary
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
Garam secukupnya

Cara Membuatnya:-  
  • Ayam yang telah dibersihkan digaul bersama kesemua bahan - bawang putih, minyak zaiton, jus lemon, rosemary, garam dan serbuk lada hitam.
  • Perapkan ayam lebih kurang 4jam atau semalaman.
  • Setelah cukup masa perapan, panaskan kuali pemanggang dan panggangkan dada ayam hingga masak
  • Diterbalikkan dada ayam untuk pastikan masak sempurna.
  • Kemudian boleh dihidangkan bersama menu sampingan kegemaran anda.

Sos Lada Hitam

Bahan-Bahannya :-
2 sudu mentega
1 biji bawang besar (dihiris halus)
2 sudu besar tepung gandum
200ml stok ayam / air 
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu kecil serbuk lada hitam (kasar)
1 sudu kecil kicap manis
Garam secukupnya

Cara Membuatnya:-  

  • Panaskan periuk kecil / saucepan dan masukkan mentega. Biarkan sekejap hingga mentega cair tapi jangan sampai mentega hangus.
  • Kemudian tumiskan bawang besar hingga naik bau. Tambahkan tepung gandum dan kacau. (tepung akan bergentil dengan bawang & tepung akan buat sos jadi pekat)
  • Masukkan stok ayam / air. Tambahkan serbuk lada hitam, garam, kicap manis dan sos lada hitam.
  • Kacau hingga sebati semunya. Rasa dan jika ok padamkan api.

Tuesday, September 3, 2013

Chicken Chop bersama Sos Cendawan


Salam Aidilfitri....Mohon maaf jika ada ada tersalah selama ini....Maaf juga sebab agak lama cik kuali abaikan blog ini...Sibuk beraya katanya...Apa yg cik kuali nak kongsikan hari ini? Dari namanya dah tau menu ala-ala kebaratan sgt kali ini....Nak kata cik kuali ini pandai sangat buat menu kebaratan tidak jugak...Tapi cik kuali suka belajar menu berlainan...dan makan...Dinner kami semalam adalah chicken chop bersama dengan kentang panggang dan sos cendawan serta daun salad....Susah ke nak buat "chicken chop" sendiri? Tidak juga susah sangat buat...Nak kata senang sgt pun tak jugak...Kena cuba buat sendiri baru tahu...Bahan-bahan pula senang untuk didapati di pasaraya...Bahagian ayam yang sesuai untuk buat "chicken chop" ialah peha ayam tanpa tulang....Tulang peha ayam perlu dibuang terlebih dahulu baru kita boleh buat menu ini...Sekarang ini banyak pasaraya ada menjual peha ayam tanpa tulang....Jadi mudah sahaja kan...

Chicken Chop

Bahan-bahannya :-

2 keping peha ayam tanpa tulang
1 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk roti / breadcrumbs
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam

Cara Membuatnya :-
  • Ayam dicuci bersih terlebih dahulu. Toskan airnya. Kemudian ditaburkan sedikit garam dan serbuk lada hitam sebagai perasa.
  • Sediakan 3 pinggan / mangkuk dan dalamnya letakkan berasingan tepung gandum, telur dan serbuk roti 
  • Diambil setiap keping ayam dibalutkan dengan tepung gandum. Kemudian pindahkan peha ayam ke pinggan berisi telur. Lumurkan telur pada peha ayam itu
  • Angkat dari pinggan telur dan pindahkan ke pinggan berisi serbuk roti. Dibalutkan seluruh kepingan peha ayam dengan serbuk roti. Ulangkan cara yang sama untuk kepingan kedua. 
   
  • Setelah itu panaskan kuali dengan minyak untuk menggoreng.
  • Gorengkan setiap kepingan peha ayam hingga kuning keemasan.
  • Angkat dan toskan minyaknya. Hidangkan bersama menu sampingan kegemaran anda.

Sos Cendawan

Gambar dari Google - Cik kuali guna cendawan ini...

Bahan-bahannya:-

2 sudu mentega
1 biji bawang besar (dihiris halus)
6 biji cendawan butang (dipotong nipis)
3 sudu besar tepung gandum
200ml stok ayam / air (air bergantung kepada anda suka pekat atau cair sosnya)
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil kicap manis
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukupnya

Cara Membuatnya :-
  • Panaskan periuk kecil / saucepan dan masukkan mentega. Biar sekejap hingga mentega cair.
  • Kemudian tumiskan bawang besar hingga naik bau. Tambahkan tepung gandum dan kacau. (tepung akan bergentil dengan bawang & tepung akan buat sos jadi pekat) 
  • Masukkan stok ayam / air. Tambahkan serbuk lada hitam, garam, kicap manis dan sos lada hitam.
  • Kacau hingga sebati semuanya. Rasa dan jika ok padamkan api. 
  • Tuangkan diatas kepingan chicken chop yang telah siap dimasak.



Saturday, August 24, 2013

Serawa Durian



Apa yang dimaksudkan dengan Serawa? Serawa bermaksud bubur manis, pengat atau manisan... Sebelum ini cik kuali ada kongsikan resepi roti jala...Cik kuali suka makan roti jala dengan serawa durian...Jadinya hari ini cik kuali nak kongsikan resepi serawa durian....Rasanya ramai lagi yang hebat-hebat pandai membuat bubur durian ini..

Bahan-bahannya:-

6 ulas durian
500 ml santan
3 helai daun pandan (dicuci dan diikat simpul)
2 biji telur
5 sudu besar gula
(boleh tambah gula melaka jika suka)

Cara Membuatnya :-

  • Dalam satu mangkuk, pukul telur dan santan hingga sebati keduanya.
  • Kemuadian masukkan ke dalam periuk, tambahkan gula, daun pandan dan durian.
  • Masakkan kesemua bahan diatas api yang sederhana. Kacau selalu hingga menjadi pekat.
  • Rasa jika cukup manis gulanya, padamkan api.
  • Hidangkan bersama roti atau roti jala.

Wednesday, August 21, 2013

Roti Jala




Sudah lama simpan hajat untuk belajar membuat roti jala sendiri...Acuan dah lama pinjam dengan mama cik kuali.. ..kuali leper pun encik d dah belikan...Cukup dah semuanya cuma resepi ngan sifu je belum ada...Minggu cuti raya yang lepas cik kuali gunakan sebaik mungkin untuk belajar buat roti jala ngn mama cik kuali...Mula-mula menjala itu agak tak reti jugak...tapi lama kelamaan dah pandai menjala dah cik kuali..hehehe....

Bahan-Bahannya:-

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
3 cawan air
1 biji telur
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara Membuatnya :-
  • Lebih mudah jika kita menggunakan pengisar atau blender untuk membancuh semua bahan-bahan diatas. Ini kerana dengan pengisar, tepung gandum lebih mudah sebati.
  • Masukkan tepung, santan, air dan garam ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati semuanya.
  • Tuangkan ke dalam mangkuk sambil menapis untuk asingkan ketulan tepung (jika ada)
  • Kemudian tambahkan pewarna kuning dan kacau sebati hingga mendapat warna yg dikehendaki.
  • Masukkan sedikit didalam acuan dan cuba tengok aliran keluar, jika aliran putus-putus, tambahkan sedikit air.
  • Panaskan kuali leper atau non-stick pan. Sapukan sedikit minyak. Kemudian ambil acuan yang berisi tepung bancuhan dan putarkan diatas kuali. Biarkan seketika.
  • Setelah masak, angkat dan letakkan dalam pinggan. Gulung mengikut bentuk yang dikehendaki.
  • Siap untuk dimakan bersama kuah kegemaran anda... 

Tuesday, August 20, 2013

Telur Dadar Berlauk



Telur dadar biasa dah terlalu bosan....Ni cik kuali ada resepi telur dadar berlauk yang mudah disediakan...Biasa kita makan telur bungkus yang lauknya dibungkus didalam telur....Cara cik kuali letakkan saja diatas telur dadar tak perlu dibungkus-bungkus... :)

Bahan-Bahannya:-

3 biji telur
1 sudu besar mayonis
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
200 grm dada ayam (dipotong kecil & dicuci bersih)
2 ketul sosej (dihiris nipis)
1/2 cawan sayur campuran / frozen mixed vegetable
3 ulas bawang merah (dikisar halus)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
Sedikit air
Beberapa helai daun bawang (dihiris halus)
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-
  • Dalam mangkuk, pukul telur bersama bawang, mayonis dan sedikit garam. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan gorengkan telur hingga masak. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Tambahkan cili kisar dan masakkan cili hingga garing.
  • Kemudian masukkan isi ayam dan biar seketika hingga ayam empuk.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, sosej, sayur campur dan sedikit air. Tambahkan sedikit garam. Kacau hingga sebati semuanya.
  • Rasa dan jika ok padamkan api. Tuangkan diatas telur dadar yang dimasak awal tadi dan taburkan daun bawang. Hidangkan bersama nasi panas.