Tuesday, September 10, 2013

Dada Ayam Panggang bersama Sos Lada Hitam



Bila tgk dalam peti sejuk ada 2 keping dada ayam yg cik kuali beli 2 hari lepas...Apa aku nak buat dengan dada ayam ni yer? Ding...Dong...dapat idea buat Grilled Chicken atau dimelayukan Ayam Panggang.....Bila ayam panggang mesti kena ada menu sampingan jugak kan...So menu sampingan nya ialah Salad kentang, sayur kukus dan roti bawang putih....Untuk buat Ayam Panggang ini terlebih dahulu perlu diperapkan 4 jam lebih awal atau lebih sedap semalaman supaya aroma perapan meresap ke dalam isi ayam....

Ayam Panggang

Bahan-Bahannya :-
2 keping dada ayam (dibersihkan)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar minyak zaiton
1 sudu kecil rosemary
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
Garam secukupnya

Cara Membuatnya:-  
  • Ayam yang telah dibersihkan digaul bersama kesemua bahan - bawang putih, minyak zaiton, jus lemon, rosemary, garam dan serbuk lada hitam.
  • Perapkan ayam lebih kurang 4jam atau semalaman.
  • Setelah cukup masa perapan, panaskan kuali pemanggang dan panggangkan dada ayam hingga masak
  • Diterbalikkan dada ayam untuk pastikan masak sempurna.
  • Kemudian boleh dihidangkan bersama menu sampingan kegemaran anda.

Sos Lada Hitam

Bahan-Bahannya :-
2 sudu mentega
1 biji bawang besar (dihiris halus)
2 sudu besar tepung gandum
200ml stok ayam / air 
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu kecil serbuk lada hitam (kasar)
1 sudu kecil kicap manis
Garam secukupnya

Cara Membuatnya:-  

  • Panaskan periuk kecil / saucepan dan masukkan mentega. Biarkan sekejap hingga mentega cair tapi jangan sampai mentega hangus.
  • Kemudian tumiskan bawang besar hingga naik bau. Tambahkan tepung gandum dan kacau. (tepung akan bergentil dengan bawang & tepung akan buat sos jadi pekat)
  • Masukkan stok ayam / air. Tambahkan serbuk lada hitam, garam, kicap manis dan sos lada hitam.
  • Kacau hingga sebati semunya. Rasa dan jika ok padamkan api.

No comments:

Post a Comment