Monday, September 23, 2013

Gulai Lemak Pucuk Manis dan Labu



2 minggu lepas, encik d request nak gulai lemak....Cik kuali ajak dia pergi NSK untuk cari bahan-bahan untuk buat gulai lemak....Ada pulak sayur pucuk manis ni kat NSK...terus nampak labu dan yerrrr saya dah tahu nak masak apa...Setelah cukup bahan-bahan yang diperlukan, mari kita memasak....

Bahan-Bahannya :-
1 ikat sayur pucuk manis (diasingkan daun dari tangakai)
1/4 biji labu (saiz kecil) (dibuang kulit dan potong dadu besar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
200ml santan pekat
400ml santan cair
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-

  • Daun pucuk manis dicuci bersih & toskan. Kemudian dicelur dengan air panas. Toskan dan ketepikan
  • Kisarkan bawang merah,bawang putih dan ikan bilis dengan sedikit santan cair. 
  • Dalam satu periuk, masukkan labu, pucuk manis yg telah dicelur, bahan kisar dan santan cair.
  • Masakkan dengan api sederhana. Kacau selalu hingga kuah mendidih.Kemudian masukkan santan pekat. 
  • Kacau rata dan masukkan sedikit garam. Biarkan didih seketika 
  • Rasa dan jika ok padamkan api.Hidangkan bersama nasi panas. 

No comments:

Post a Comment