Monday, July 6, 2015

Biskut Florentine / Crunchy Caramel Almond


Salam semua.... Macam mana persiapan untuk menyambut Hari Raya? Dah banyak ke uolls semua buat kuih raya... Cik kuali tahun ini ada sedikit kerajinan untuk buat kuih raya... Awal puasa dah start beli barang-barang buat kuih raya.... Sebab takut barang habis...hihihi.... Buatnye baru sejenis je kuih raya... Itu pun kuih yang paling senang di alam semesta. Biskut Florentine @ Crunchy Almond....




Bahan-Bahannya:-
200 gm tepung Florenta / Bienetta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

Cara Membuatnya:-

  • Badam dan kuaci di bakar terlebih dahulu di dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit

  • Satukan semua bahan dalam bekas & Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.
  • Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
  • Panaskan oven pada suhu 160C. Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan NIPIS.
  • Bakar dalam oven selama 10 minit. Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
  • Simpan dalam bekas kedap udara.
Cara Cik Kuali
  • Setelah semua bahan digaul rata. 
  • Guna Non stick muffin pan. Letakkan setengah sudu besar didalam setiap lubang muffin pan. 



  • Bakar selama 5-6 minit sahaja. Jangan terlalu lama.
  • Keluar dari oven biarkan sejuk seketika & terbalikkan diatas dulang. 
  • Biskut anda akan jadi elok bulat-bulat & keping-keping.
  • Simpan dalam bekas kedap udara.

5 comments: