Sunday, July 14, 2013

Ayam Panggang Percik


Salam Ramadhan...Hari ini sudah masuk hari ke-5 kita berpuasa....Alhamdulillah....Bulan puasa ini ramai yang mencuba untuk memasak sendiri dari membeli dari bazaar Ramadhan....Kita akan rasa gembira bila keluarga merasa hasil masakan kita...Tambahan pula, dijamin bersih, halal, dan ikhlas...Cabaran untuk memasak pada bulan puasa ini ialah kita tidak boleh merasa masakan kita sebelum waktu berbuka....Pada cik kuali, jika kita  memasak dengan ikhlas dan tawakal pada Allah tentang rasa masakan kita, In Shaa Allah masakan kita menjadi....Hari ini cik kuali nak share kan resepi Ayam Panggang Percik....Sejak encik D belikan oven baru belum cuba buat resepi apa-apa lagi...So untuk menu berbuka pada hari Jumaat lepas cik kuali buatkan Ayam Panggang Percik untuk makan bersama Nasi Minyak...

Bahan-Bahannya:-

1/2 ekor ayam (dibersihkan)
(cik kuali guna 3 ketul ayam "thighs legs")
500 ml santan
1 keping asam gelugur / asam keping
2 sudu besar cili kisar / cili boh
2 batang serai 
4 biji buah keras
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jntan putih
Garam dan gula secukupnya
Cara Membuatnya :-

  • Kisarkan bawang besar, bawang putih, jintan manis, jintan putih, ketumbar, halia, kunyit hidup, serai dan buah keras dengan air secukupnya. Kisar hingga halus semua bahan.
  • Kemudian tumiskan bahan kisar. Tambahkan cili kisar. Tumiskan hingga pecah minyak atau garing
  • Masukkan santan, sam gelugur, sedikit garam dan gula. Kacau rata hingga kuah mendidih.
  • Tambahkan ayam yang telah dibersihkan kedalam kuah dan biarkan ayam 3/4 masak.
  • Keluarkan ayam tadi dan susun diatas dulang pembakar. Kuah didalam kuali dimasakkan hingga sedikit pekat.
  • Kemudian kuah dilumurkan pada ayam diatas dulang pembakar. Oven dipanaskan dalam masa 10 minit dengan suhu 200 darjah Celsius. Setelah oven panas, masukkan dulang pembakar dengan berhati-hati.
  • Bakar selama 20 minit, kemudian dibalik-balikkan ayam dan tuangkan sedikit kuah lagi dan bakar selama 20 minit lagi.
  • Setelah siap boleh dihidangkan...




3 comments:

  1. kak kayyy.. 500 liter ke 500 mililiter? kalau 500 liter tu mcm 500 kotak susu.. hehe.

    ReplyDelete
  2. ohh thanks darling...nasib baik ada yang perasan...i betul kan sekarang....sorry uolss typo error.... :)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih share resepi..boleh cuba.. jemput singgah blog sy ea..
    Dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete