Sunday, July 14, 2013

Gulai Tempoyak Ikan Senangin


Pada bulan Ramadhan ini banyak pula tempat orang menjual durian....Cik Kuali salah seorang pengemar raja buah ini....Kalau dulu zaman muda remaja boleh makan berulas-ulas & berbiji-biji...Sekarang ini faktor usia dah semkain menigkat kena kurangkan sedikit...Untuk rasa seulas dua sudah memadai...Jadi ada baki itu pelbagai kita boleh masakkan...Sebagai contoh bubur kacang durian, pengat durian, tempoyak dan kuah serawa durian untuk makan dengan roti jala / roti..Selain itu boleh juga dibuat durian creepe, kek durian dan muffin durian....Cik kuali bahagikan durian kepada 2 bahagian...Sebahagian untuk buat tempoyak dan satu bahagian lagi cik kuali simpan dalam bekas dan masukkan dalam peti sejuk beku (bahagian freezer)...Jika kita hendak durian kita tahan lama dari segi rasa dan teksturnya kita kena simpan dibahagian sejuk beku....Buat tempoyak sendiri memang sedap la kan....Kebersihannya pun dijamin sebab kita sendiri yang kupas isinya...Bila tempoyak dan menjadi apa lagi, mari kita buat gulai...Pemilihan ikan terpulang kepada anda, ikan pari, ikan parang, ikan kembung, ikan sungai dan lain-lain juga sedap untuk dimasak gulai tempoyak....

Tempoyak buat sendiri katamya



Bahan-Bahannya :-

1 ekor ikan senangin (size sederhana)(disiang & dicuci bersih)
3 biji cili merah
8 biji cili padi (boleh tambah jika ingin pedas)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci belacan
3 keping asam gelugur / asam keping
4 sudu besar tempoyak
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
Air secukupnya untuk kuah
Beberapa helai daun kesom

Cara Membuatnya :-
  • Ikan yang telah dibersihkan, dilumurkan dengan sedikit garam dan kunyit. Masukkan ke dalam periuk
  • Kisarkan cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih dan belacan dengan air secukupnya. Kisar hingga semua bahan menjadi halus 
  • Kemudian tuangkan bahan kisar didalam periuk bersama ikan tadi. Tambahkan asam gelugur, tempoyak, daun kesom, sedikit serbuk kunyit, garam secukup rasa dan air secukupnya jika ingin lebih kuah.
  • Masakkan semua bahan dengan api sederhana. Kacau sekali sekala. (jangan dikacau selalu takut ikan hancur)
  • Biarkan kuah mendidih dan ikan masak. Rasa dan jika ok boleh dipadamkan api.
  • Hidangkan bersama nasi panas.  


No comments:

Post a Comment