Monday, May 6, 2013

Sambal Tempe, Kentang & Ikan Bilis



Sambal Tempe & ikan bilis penambah selera...Ada sesetengah orang kurang gemar makan tempe...mungkin kalau digoreng kosong kurang sikit rasanya kan...Kita olahkan jadikan sambal tempe...Resepi cik kuali yang ini, cik kuali tambahkan kentang...memang layan rasanya...kalau tak nak makan dengan nasi, boleh diratah macam itu saja.....Ni resepi ringkas sambal tempe, kentang & ikan bilis...

Bahan-Bahannya:-
3 keping tempe - bungkus plastik (dipotong dadu)
2 biji kentang (dipotong jejari)
1 genggam ikan bilis 
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 sudu besar cili kisar / cili kisar
2 sudu teh gula 
Garam secukupnya

Cara Membuatnya:-
  • Goreng tempe & kentang hingga garing. Angkat & toskan minyak. Kemudian basuh ikan bilis, gorengkan hingga garing. Angkat, toskan & ketepikan
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih yang telah ditumbuk. Biarkan hingga naik bau dan masukkan cili kisar, gula & garam.
  • Kacau hingga cili garing. Setelah garing campurkan tempe, kentang & ikan bilis yang telah digoreng awal tadi.
  • Kacau rata hingga semua sebati dengan sambal. Padamkan api & hidangkan

4 comments:

  1. wahhh...sedapnya.saya suka makan sambal tempe ni dengan nasi panas..:)

    ReplyDelete
  2. thanks cik Matahariku sebab sudi follow blog cik kuali....

    ReplyDelete
  3. baru saya tahu tak perlu masukkan abwang merah/besar..
    selama ni buat letak bawang bsr....
    lebih mudah kerja saya lps ni..hihi

    10 Cara Banyakkan Susu Badan Ketika Pantang Supaya Mertua Tak Lagi Suruh Menantu Topup Susu Formula

    ReplyDelete
  4. Sedapni mkn cm 2 je.
    Jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete