Lama cik kuali tak masuk ke dapur....Faktor kesihatan tak mengizinkan cik kuali memasak....Demam, selsema, batuk segalanya menyerang cik kuali....Hari ini kesihatan dah mula pulih, Alhamdulillah..
Menu makan malam kami ringkas jer...Ayam Kam Heong....Jika anda biasa ke kedai Masakan Cina Muslim, pasti pernah terlihat menu Kam Heong ni...Kam heong bermaksud Golden Fragrance atau Berbau Wangi....Selain ayam, boleh juga digantikan dgn Lala, Ketam dan Udang...Nak cuba memasak...ni cik kuali nak kongsi resepi....
Bahan-Bahannya
4 ketul peha ayam / 300gm isi ayam
(dipotong kecil)
1 sudu besar tepung jagung
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (direndam & ditumbuk)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji bawang besar (dipotong 6)
1/2 biji cili bengala (optional)
Garam dan Gula secukup rasa
Cara Membuatnya
- Cuci ayam & toskan. Gaulkan sedikit garam & tepung jagung.Kemudian digoreng hingga masak tapi jangan garing sangat. Diangkat dan biarkan seketika.
- Dalam satu mangkuk, campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair & kicap pekat sebagai bahan perencah.
- Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah & bawang putih. Dimasukkan pula udang kering hingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili padi, daun kari, dan bahan perencah. Kacau hingga sebati.
- Tambahkan garam serta gula secukup rasa.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama dengan cili bengala & bawang besar
- Kacau rata.Jika rasa sudah ok, boleh dihidangkan bersama nasi panas..
No comments:
Post a Comment