Sunday, December 8, 2013

Nasi Goreng Ayam


Nasi Goreng Ayam....Bunyi macam selalu dengar kat kedai kan....Apa kata kalau sesekali kita masak sendiri pulak nasi goreng ayam ni....Mungkin lebih sihat, kurang MSG & lebih sayuran....Usia makin meningkat pemakanan pun kena jaga uolls....So tak perlu cerita lebih-lebih....Jom kita tgk macam mana nak masak nasi goreng ayam cik kuali....

Bahan-Bahannya (untuk 3-4 org makan)

Nasi Goreng 

3 pot nasi (lebih sedap jika nasi dimasak awal dan disejukkan)
2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar halus)
3 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar halus)
3 sudu besar cili kisar / cili boh
1 keping dada ayam (dipotong kecil)
10 ekor udang (dibersihkan)
5 biji bebola ikan (dibelah 2)
1 cawan sayur campuran / mix vege (carrot,kacang peas & jagung)
1 biji telur
1 sudu kicap cair
Beberapa helai daun sup & daun bawang (dihiris halus)
Garam secukupnya

Ayam Goreng 
4 ketul ayam bahagian peha (dicuci bersih & toskan)
Sedikit kunyit & garam

Cara Membuatnya :

Nasi Goreng 
  • Panaskan sedikit minyak dengan api sederhana, tumiskan bawang putih & bawang merah hingga naik bau.
  • Tambahkan cili kisar / cili boh & sedikit garam. Tumis cili hingga garing
  • Setelah cili garing, masukkan udang, ayam, & bebola ikan. Kemudian masukkan sayur campuran & kacau rata. Biarkan seketika hingga semua bahan empuk / masak.
  • Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Kacau hingga telur separa masak. Kemudian masukkan nasi & kicap cair
  • Gaul / Kacau hingga nasi sebati dengan semuanya. Akhir sekali masukkan daun sup & daun bawang. 
  • Rasa dan jika kurang tambahkan garam / kicap cair. Kacau hingga nasi sempurna dengan semua bahan dan padamkan api.
  • Hidangkan bersama ayam goreng
Ayam Goreng 
  • Panaskan minyak dengan api sederhana. Gorengkan ayam hingga garing / masak.
  • Angkat & toskan minyak nya. Kemudian hidangkan ayam bersama nasi goreng dan sedikit sos. 

1 comment: