Tuesday, December 3, 2013

Ketam Bercili


Bila balik dari kerja mesti kena pikir balik ni nak masak apa? Menu apa yg sedap? Nak masak ke nak makan luar? Sememangnya masak sendiri lebih puas hati dan puas makan berbanding makan kat luar...Tapi mood malas adakalanya menyapa dikala bulan purnama tu yg payah sikit....Kalau malas sampai 2 minggu tak masak pun ada....itu cik kuali org lain mugkin lebih rajin dari cik kuali kan....So menu semalam pulang dari kerja ialah Ketam....Dah ade bahan utama, nak pikir pulak nak dimasak apa ketam ni....Gulai lemak? Goreng saja? Rebus saja? Atau bercili? Yang ringkas dan senang ialah Ketam Bercili....Meleleh air mata encik d makan pedas....Tak pe sesekali katanya.

Bahan-Bahannya :-
3 ekor ketam bunga (dicuci bersih & ditoskan)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
1 sudu besar udang kering (direndam dahulu, kemudian toskan & kisar halus tanpa air) 
2 senduk nasi cili boh / cili kisar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-

  • Kisarkan cili boh bersama bawang merah dan bawang putih. Kemudian kisar udang kering tanpa air. 
  • Gaulkan sedikit garam padam ketam yang telah dicuci bersih. Panaskan kuali dan minyak dengan api sederhana. Gorengkan ketam tersebut hingga warna kulit bertukar merah / oren. Angkat dan ketepikan.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar & udang kering hingga garing. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  •  Kemudian masukkan sos tomato & sos tiram. Kacau sebati dan rasa jika kurang tambahkan garam atau gula secukupnya.
  • Akhir sekali masukkan bawang besar potong & ketam. Kacau hingga rata semua ketam dan sambalnya. 
  • Padamkan api & hidangkan. 

No comments:

Post a Comment