Wednesday, December 11, 2013

Ikan Kembung Berlado


Ikan kembung antara ikan antara ikan kegemaran encik d.....kalau ke pasar mesti beli ikan kembung yg kecil-kecil sebab rasanya lemak manis gituuu....Tapi yg peritnya ialah nak disiang ikan kenit2 tu...Selalunya ikan kembung ni cik kuali goreng biasa je...Bila ada kerajinan lebih, cik kuali buatkan sedikit cili untuk digaul dengan ikan dan jadi la ikan kembung berlado....Senang sangat menu ini tapi cik kuali nak jgk kongsi dengan uoolls...

Bahan-bahannya :-

6 ekor ikan kembung yang saiz sederhana (dibersihkan)
3 ulas cili merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 keping asam gelugor
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kunyit

Cara Membuatnya :-

  • Ikan yang telah dibersihkan, digaulkan dengan sedikit garam & kunyit. 
  • Kisarkan cili merah, bawang merah & bawang putih tanpa air hingga halus atau boleh juga ditumbuk dengan lesung batu.
  • Kemudian gorengkan ikan hingga garing. Angkat & ketepikan
  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Tambahkan garam & gula secukup rasa serta asam gelugor
  • Rasa dan jika ok,  biarkan seketika akhir sekali gaulkan ikan dan biarkan seketika.
  • Padamkan api & hidangkan 

No comments:

Post a Comment