Thursday, May 30, 2013

Gulai Ayam Kedentum



Kerlasss tak nama resepi cik kuali....Mana cik kuali dapat nama ni, Mama cik kuali yang bagi namanya sbb resepi ini dari Arwah Atah (panggilan nenek kami sebelah ayah)...Nama sebenar-benar resepi ini cik kuali tak tau ...Gulai Ayam ini kegemaran zaman kanak-kanak cik kuali.....Bila pulang dari tadika akan duduk kat umah Atah sampai petang. Biasanya Atah suka masak lauk ini...Bila dah kata kegemaran selalu la request kat Atah....Bila balik rumah Mama, cik kuali selalu cerita pasal  lauk ayam kuning Atah yang sedap..Zaman kecik, sebut nama lauk mesti nak kaitkan dengan warna-warna....Dah selalu sgt sebut lauk kuning, Mama pun try mintak resepi dgn Atah...Mama cerita, kalau nak mintak resepi dgn Atah @ mak mentua dia kena ikut mood dia ok ke tak...hehehe Arwah Atah cik kuali mmg bab masak superb...tak perlu buku resepi bagai semua ade dalam kepala dia...bole ingat segala sukatan...terror...Atah cik kuali punya style, dia akan bagi resepi time borak-borak lepas selesai makan semua...jgn time masak sibuk tnya resepi...sbb resepi dalam kepala kan....Mama cik kuali pulak mmg selalu sediakan buku nota kecik & pen dalam handbag dia sebab dia tau Mak mentua dia kalau nak bagi resepi susah dijangka bila nak bagi...Sebab kadang tu tengah duk borak cerita lain boleh selit pasal resepi....time tu tangan terus cepat-cepat capai pen dan kertas....Resepi gulai ayam ini pun sama jugak mama cerita, mula-mula tanya Atah, dia susah nak bagi...tapi bila mama pandai "cucuk jarum" nya baru dia bagi....tu yang jadi nama nya "Gulai Ayam Kedentum"....apa pun,  Atah saya mmg the best! Al-Fatihah untuk Atah - Allahyarhamah Raja Noraini bte Raja Yusuf....ok uolls meh kita tgk mcm mana nak masak lauk ni...

Bahan-Bahannya :- (untuk 3 orang makan)

1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka anda & dibersihkan)
200ml pati santan
500ml santan cair
1 sudu besar cili kisar (boleh tambah jika ingin pedas)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai (diketuk)
2 inci halia (diketuk)
1 helai daun kunyit (diikat simpul)
1 keping asam keping / asam gelugor
Sedikit kerisik
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa

Cara Membuatnya :-
  • Ayam yang telah dibersihkan boleh digaul dengan sedikit garam serta kunyit serbuk. Ketepikan.
  • Kisar bawang merah, bawang putih bersama dengan sedikit air.
  • Dalam kuali, (tak perlu tumis) masukkan bahan kisar, cili kisar, ayam, santan cair, daun kunyit, serai, halia dan asam keping.
  • Masak dengan api sederhana. Kacau rata semua bahan tadi hingga sebati.
  • Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Tuangkan santan pekat & masukkan kerisik. 
  • Biarkan hingga mendidih dan ayam empuk.
  • Rasa dan jika ok padamkan api dan hidangkan bersama nasi panas.    




No comments:

Post a Comment