Tuesday, May 14, 2013

Gelang Si Paku Gelang




  Hari Sabtu lepas kami pergi Pasar Tani Taman Melawati. Cik Kuali memang girang tak terkata la sebabnya dapat beli sayur, ikan & ayam segar. Terjumpa pulak Mummy kepada Zizie Ezette & Shaheizy Sam....Kebetulan encik D nak beli pokok bunga, sebelah encik d je Mummy Khaty tu tgh pilih pokok bunga jugak....Dia yg tegur kami dgn memberi salam & senyuman...Ramah uolls...Ok, itu kisah Pasar Tani kami....
  Dah ke Pasar Tani harus la jumpa sayur-sayur kampung kan uolls... Encik D yang mmg membesar di kampung jadinya lauk pauk kampung ini kira kegemaran la gitu....Encik D request Cik Kuali ni masak Gulai Lemak Pucuk Paku....
  Malam tadi cik kuali masakkan lauk permintaannya itu. Selain Gulai lemak, cik kuali buat ikan bakar. Kita guna Perencah Ikan Bakar Adabi (seperti gambar diatas)...First time nak cuba perencah ni...ala-ala mcm Ikan bakar  Portugis gitu...Perencah Ikan Bakar Adabi ni cukup rasa pedas dan masamnya. Cuma pada cik kuali kena tambah sedikit garam & gula. Anda boleh rasa sikit dulu sebelum dilumurkan pada ikan anda. Boleh diolah sendiri apa yang kurang. Ikan yang cik kuali guna ikan cencaru kecil yg dibelah sedikit perutnya. Setelah dibersihkan kita sumbatkan sambal kedalam perutnya. Kemudian dibakar. Ini pula bahan-bahan untuk gulai pucuk paku.     

Bahan-Bahannya :-
3 ikat pucuk paku (RM 1 seikat)
1 genggam ikan bilis
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup atau 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji cili merah
8 biji cili padi
2 batang sertai (dititik)
200ml pati santan
800ml santan cair
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-
  • Pucuk paku dicuci bersih. Masakkan air dalam periuk dan masukkan sedikit garam.
  • Setelah air masak, masukkan pucuk paku dan biarkan hingga layu. Padamkan api dan toskan airnya. Kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi, kunyit hidup & ikan bilis bersama dengan sedikit santan cair.
  • Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama santan cair, pucuk paku yang telah dicelur, serta serai.
  • Kacau selalu hingga mendidih. Kemudian masukkan santan pekat & garam secukupnya. Gaul rata hingga didih.
  •  Rasa jika ok boleh padam kan api.

No comments:

Post a Comment