Siapa pernah makan popiah?...Angkat tangan!!...Popiah yang kita biasa makan ada 2 jenis, popiah goreng dan popiah basah. Popiah goreng intinya pula ada sengkuang, taugeh dan dituangkan sos diatasnya. Manakala popiah basah, berkulit putih nipis dan disapukan sambal kemudian diikuti dengan bahan-bahan lain seperti sengkuang, lobak merah, udang kering dan sebagainya. Asal usul popiah ini cik kuali kurang pasti, tapi popiah ini biasa dikaitkan dengan masyarakat cina. Di pasar malam atau bazar ramadhan pula selalu kita tengok org beratur panjang untuk membelinya. Pada cik kuali, popiah tak kira goreng atau basah keduanya sedap dimakan.
Semalam lepas pulang dari kampung halaman yang tak berapa nak jauh sangat tu...cik kuali fikir apa yang nak buat untuk minum petang. Kulit popiah memang dah dibeli minggu sudah....jenguk-jenguk peti sejuk bahan-bahan lain pun ada. Cik kuali meneruskan misi untuk membuat popiah goreng. Untuk inti cik kuali suka yang betul-betul berinti. Contohnya letakkan isi ayam, isi udang ataupun isi ketam. Baru sedap makan fofiah...hehehhe
Ini contoh kulit popiah yang cik kuali guna. Jenama KG Pastry berbungkus biru. Yang penting halal.
Inti yang telah siap dimasak. Tunggu untuk digulung dengan kulit popiah. Cik kuali suka inti sedikit basah dan tidak terlalu kering sangat. Tapi janganlah basah sangat yer uolls nnti nak gulung kulit popiah susah sbb mudah terkoyak kulit popiah jika inti terlalu basah. Nak try buat ini cik kuali share resepinya.
Bahan-Bahannya:-
25 keping kulit popiah
200grm isi ayam kisar (cik kuali guna jenama ramly)
500grm sayur campuran - kacang peas, lobak merah & jagung (mixed veggie)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
200grm @ 1/2 tin susu cair / evaporated milk
Beberapa helai daun sup & daun bawang (dipotong halus)
1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukupnya
Cara Membuatnya:-
Inti Popiah
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak. tumis bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan isi ayam kisar serta lada sulah.
- Kacau rata hingga ayam empuk. Isi ayam jangan biar berketul-ketul. Tekan-tekan sedikit dengan sudip.
- Kemudian boleh masukkan sedikit garam dan sayur campuran.
- Tambahkan susu cair. Kacau rata semuanya.
- Akhir sekali masukkan tepung jagung untuk bagi kepekatan dan daun sup serta daun bawang.
- Biarkan seketika hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh dipadamkan api
- Angkat dan biarkan inti ini sejuk
- Sediakan sedikit bancuhan tepung untuk membuat gam. Anda boleh guna 1 sudu besar tepung gandum atau tepung jagung dan bancuh dengan sedikit air.
- Ambil sekeping kulit popiah. Diletakkan 1 sudu besar inti dan gulung kulit popiah hingga hujung.
- Dihujung sekali sapukan sedikit bancuhan tepung (gam) dan lekatkan.
- Buat hingga inti habis. Kebiasaannya dengan inti sebanyak ini akan dapat hasilkan sebanyak 25-30 keping popiah
- Untuk dihidangkan - Panaskan minyank dengan api sederhana. Goreng hingga kuning keemasan. angkat dan toskan. Hidangkan bersama kuah sos cili
No comments:
Post a Comment