Monday, May 20, 2013

Sambal Tumis Udang dan Petai



Selamat Pagi...Bersiaran dari Bandar Kuching...wah mcm artis lak cik kuali nak bersiaran bagai....Yela sebabnya sekarang ini cik kuali sedang bercuti & berjalan2 di Bandar Kuching...Dapur memang tak berasap la jawapnya kan...Tapi hari ini cik kuali just nak share lauk sambal udang petai yang cik kuali hidangkan pada minggu lepas....Minggu lepas ada kawan kami datang lunch bersama dirumah kami, so cik kuali masakkan lauk ini...

Bahan-Bahannya :-

700 grm udang bersaiz sederhana
3 papan petai
4 senduk nasi cili kisar
2 biji bawang besar (1 dipotong kasar, 1 untuk dikisar)
1/2 inci belacan
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuatnya :-

  • Udang dibersihkan. Petai diambil isinya. Kisarkan cili kisar bersama bawang besar dan belacan.
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing. Tambahkan garam & gula.
  • Kemudian masukkan udang, petai dan bawang besar yang dipotong kasar. Kacau rata.
  • Tambahkan air asam jawa. Kacau rata dengan api sederhana hingga sambal sedikit pekat.Rasa dan jika ok boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment