Tuesday, May 7, 2013

Telur Dadar Seafood


Hari ini menu kami lauk "recycle"....Cara mcm ni tiada pembaziran.. Kadang-kadang kita masak lauk terlebih....jgn dibuang tapi kita simpan dlm peti sejuk....ada hari kita tak kesempatan nak masak jadinya boleh panaskan semula lauk yg lebih hari itu...Jika ingin lauk pauk anda tahan lama, lebih elok simpan dibahagian dingin beku atau "freezer"....
Untuk malam ini cik kuali panaskan lauk yang ada & tambah satu menu untuk penambah selera...Telur dadar....cik kuali olah sikit telur dadar biasa jadikan telur dadar seafood uolss..senang aje...

Bahan-Bahannya :-

3 biji telur
1 sudu besar mayonis
5 ekor udang (dibersihkan)
2 jejari isi ketam
Sedikit daun bawang
Sedikit garam

Cara Membuatnya :-
  • Udang & jejari isi ketam dipotong nipis. Hiriskan daun bawang
  • Dalam mangkuk, pecahkan telur, mayonis, udang, isi ketam, daun bawang dan garam. Kacau rata semua bahan
  • Panaskan kuali dgn sedikit minyak. Masukkan bancuhan telur dan biarkan garing. Kemudian diterbalikkan dan biarkan masak.
  • Angkat dan hidangkan dengan menu kegemaran anda yang lain.


No comments:

Post a Comment