Monday, November 11, 2013

Fajitas Ayam



Fajitas atau lebih dikenali fajita adalah kombinasi masakkan dari negara Mexico dan Selatan Amerika atau lebih mudah dengan singkatan Tex-Mex (Texas-Mexico)..Menu ini boleh berasaskan daging, ayam atau udang dan dihidang bersama roti tortilla atau taco, bawang serta cili benggala. Istilah Fajitas adalah dari perkataan Sepanyol "Faja"yang bermaksud jalur. Masakan fajitas tidak kira daging, ayam atau pun bawang semua dipotong dalam keadaan memanjang atau jalur. So mcm mana nak masak Fajitas nih? Jika kita ada kuali sizzlling lagi bagus supaya fajitas lebih lama suhu kepanasannya....Kalau ikut cara cik kuali senang aja...cik kuali guna "non-stick pan" atau kuali tidak lekat katanya....Tapi cik kuali lebih suka guna grill pan Ikea....Mudah saja kerja cik kuali....

Sample Fajita Seasoning  Mix McCormick

Bahan-Bahannya : (untuk 2-3 org makan)
4 keping roti tortilla
400 grm dada ayam (dipotong jalur/memanjang)
1/2 biji bawang besar (dipotong jalur/memanjang)
1/4 biji cili benggala merah (dipotong jalur /memanjang)
1/4 biji cili benggala hijau (dipotong jalur /memanjang)
1/2 paket Serbuk Fajita Seasoning Mix Mc Cormick 
2 sudu besar air
Sedikit garam

Cara Membuatnya :

  • Ayam dibasuh bersih dan  toskan. Gaulkan ayam dengan secubit garam. Kemudian panaskan grill pan/non-stick pan & letakkan sedikit minyak
  • Ayam dibiarkan masak lebih kurang 8-10 minit. Kemudian angkat dan ketepikan. 
  • Guna kan kuali (grill pan / nonstick pan) yang sama, tumiskan bawang besar hingga naik bau dan masukkan cili benggala. Biarkan seketika
  • Dalam satu mangkuk, bancuhkan serbuk Fajita Mc Cormick dengan 2 sudu besar air. Kemudian tuangkan kedalam kuali dan kacau sebati bersama bawang dan cili bengala.
  • Masukkan dada ayam yg telah dimasak awal tadi. Kacau semua hingga sebati dan padamkan api.
  • Panaskan roti tortilla diatas kuali leper selama 2 minit setiap bahagian & angkat.
  • Dalam pinggan letakkan Fajitas ayam diatas roti tortilla, kemudian digulung. Lebih sedap jika dimakan panas.



No comments:

Post a Comment