Tuesday, November 5, 2013

Jemah's Aglio Olio



Aura kak jemah dah mai dah.....Uolls mesti biasa makan Aglio Olio kan....Apa tak pernah rasa Aglio Olio?? Sedih la uolls nih....Kak jemah dulu duduk Itali hari-hari makan pasta ok...Tapi dalam banyak2 yang ini je kak jemah suka sebab pedas-pedas gituuu....Org melayu uolls mcm mana pun cili tetap juga dicari...jgn smpai mulut tu kena cili sudahhh le..Oooppsss....Melalut lak kak jemah....So arini cik kuali bagi kepercayaan kat kak jemah untuk hupdate blog dia yg suam-suam kuku nih....Cik Kuali tu masak tak seberapa tapi verangan diva nak hupdate blog....Resepi ini kak jemah dah olah ikut citarasa kak jemah....Perlu ke ikut citarasa Itali uolls.... Bahan-bahan pun senang nak carik kat supe-maket kat Malaysia nih...Tak perlu smpai ke Itali....Let's kita tgk camne nak buat Aglio Olio...Resepi ini utk 2-3 org yer uolls...jgn pulak nak jamu sekampung tapi guna sukatan yg ini, pepandai la uolls gandakannya yer....

Bahan-bahannya :-
250gm / setengah kotak Spaghetti atau Fettuccine 
1/2 biji lada benggala (dipotong memanjang)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
5 biji cendawan butang (boleh guna dlm tin / yg segar) (dipotong nipis)
10-15 ekor udang (size sederhana) (dibersihkan)
4-5 sudu besar minyak zaiton (kak ton pun nak interprem jugak)
1/2 sudu besar cili serpih / chili flakes (letak lebih pun boleh kalau uolls nak pedas berdentum)
1/2 sudu besar serbuk pati ikan bilis Knorr


Contoh Cili Sepih / Chili Flakes
Sumber : Google 




Cara Membuatnya :-

  • Dalam periuk, masakkan air secukupnya untuk merebus Spaghetti / Fettucine. Setelah air rebusan mendidih masukkan sedikit garam sebagai perasa kepada pasta. Kemudian masukkan Spaghetti / Fettucine. 
  • Kacau sekali sekala bagi mengelakkan pasta melekat pada periuk. Setelah pasta empuk, toskan airnya dan ketepikan pasta.
  • Panaskan kuali dan minyak zaiton dengan api sederhana. Tumiskan bawang putih dan bawang besar bersama hingga naik bau. 
  • Masukkan udang dan cendawan butang. Biarkan seketika hingga udang separa masak
  • Kemudian tambahkan cili serpih / chili flakes, serbuk pati ikan bilis dan lada benggala. 
  • Akhir sekali masukkan pasta Spagehtti / Fettucine yang direbus awal tadi.
  • Kacau hingga sebati semuanya. Rasa dan jika kurang boleh tambahkan sedikit garam jgn terlalu bnayak kerana serbuk pati ikan bilis sudah memadai untuk perisa masin.
  • Jika sudah cukup rasa. Padamkan api dah hidangkan. Boleh taburkan cili serpih / chili flakes diatas nya untuk menambah kepedasann


No comments:

Post a Comment