Monday, November 17, 2014

Nasi Goreng Kampung



Salam semua.....Lama sungguh cik kuali menyepikan....Ampun & maaf dipinta...Cik Kuali tersangat sangat busy...Bila dah busy harus la jarang masak kan....Makan kat luar tak pun makan lauk bungkus...Tak kan Cik kuali nak update lauk bungkus kan....hihihi... Ini cik kuali nak share resepi yg senang & sesuai utk org bujang...Kalau ade nasi lebih2 malam tadi jangan dibuang uolls...Simpan boleh digoreng esok pagi nya...InsyaAllah kalau kena dgn gaya masakkan mesti sedap....


Bahan-Bahannya:-
2 pot nasi (nasi panas harus disejukkan dahulu)
5 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
1 keping dada ayam (dipotong kecil & dicuci bersih)
7-8 biji cili padi (jika suka pedas boleh letak lebih)
Segenggam ikan bilis (direndam seketika)
1/4 ikat kangkung (dibeesihkan)
1 biji telur
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:-


  • Kisarkan tanpa air (guna pengisar yg kecil) bawang merah, bawang putih & cili padi. Kalau tak ade pengisar / blander boleh ditumbuk saja dengan lesung batu.
  • Keluarkan bawang & cili yg telah halus. Kemudian dikisar pula ikan bilis. Juga guna pengisar tanpa air. 
  • Panaskan sedikit minyak (lebih kurang 4 sudu besar). Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar hingga naik bau / garing.
  • Kemudian masukkan sedikit garam & isi ayam. Kacau rata & biarkan seketika hingga isi ayam empuk. 
  • Pecahkan telur didalam mangkuk & masukkan kedalam kuali. Kacau rata hingga sebati semuanya. 
  • Masukkan kangkung & nasi. Pastikan nasi tidak berketul-ketul. Kacau & gaulkan semua hingga sebati semuanya. 
  • Rasa & jika kurang tambahkan sedikit garam. Kacau rata & biarkan semuanya seketika
  • Padamkan api & hidangkan


No comments:

Post a Comment