Thursday, January 2, 2014

Kurma Ayam


Siapa suka makan lauk kurma ayam? Rasanya ramai yg gemarkan lauk kurma ayam terutama sekali budak2....Sebabnya tak pedas....Cik kuali waktu kecil pun suka lauk kurma ayam...sekarang ni pun masih suka....Dulu mama cik kuali jarang nak masakkan lauk ni sebab adik-adik cik kuali kurang gemar...Yela mak-mak kita nak masak harus la dpt sokongan majoriti uolls...Perlu ke nak ikut selera sorang je kan....So kalau ada menu ni kat kenduri kahwin ke, kedai mamak ke (biasanya lebih rempah..Panazzz) atau kat rumah kenduri apa-apa pun, mesti cik kuali nak ambil lauk ni......Meh cik kuali nak share resepi nih....

Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam
700ml santan (santan cair & pekat)
2 biji kentang (dipotong 6 setiap biji)
3 sudu makan rempah kurma (cik kuali guna jenama Babas)
1 ulas bawang besar (dikisar dengan sedikit air)
3 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Beberapa kuntum bunga cengkih
2-3 biji cili merah & cili hijau (dipotong serong)
Garam secukupnya
Sedikit serbuk kunyit

Cara Membuatnya:-
  • Ayam yang telah dibersihkan, gaulkan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan
  • Kisarkan bawang besar dengan sedikit air. Tuangkan dalam mangkuk dan bancuh bersama rempah kurma.
  • Panaskan periuk dengan sedikit minyak untuk menumis. Tumiskan bawang putih,halia dan bawang merah hingga naik bau. Tambahkan kulit kayu manis, bunga cengekih dan bunga lawang. 
  • Kemudian masukkan bancuhan rempah kurma. Kacau rata hingga rempah garing.
  • Masukkan ayam dan kacau hingga sebati dengan rempah. Biarkan seketika. 
  • Tambahkan sedikit santan, garam dan kentang. Masakkan hingga ayam dan kentang empuk
  • Kacau dan masukkan baki santan & cili. Kacau perlahan hingga pecah minyak.
  • Rasa dan jika ok padamkan api. 

No comments:

Post a Comment