Thursday, April 3, 2014

Pizza Udang & Cendawan


Pizza oh pizza.....Semua org pasti gemar makan pizza kan? Termasuk la Cik kuali pun suka sgt....Bila kita dapat buat sendiri pizza ni, pelbagai menu yg kita boleh olah untuk menjadikan pizza kita sedap....Yang penting doh pizza mesti sempurna....Untuk topping atau diatas pizza ikut pada kretiviti kita dan apa yg kita suka....

Bahan-Bahannya :-

4 cawan tepung roti (diayak)
1 sudu kecil gula
1 paket yis segera
1 1/2 cawan air suam
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu kecil garam

10 ekor udang size sederhana besar (dibuang kulit & dicuci bersih)
8-10 biji cendawan butang (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1/2 biji cili benggala (dipotong dadu)
3 sudu besar sos spaghetti Kimball Traditional
1 cawan keju mozarella, Parmesan & Cheddar (cik kuali guna jenama Perfect Italiano) 




Cara Membuatnya :-


  •  Campurkan yis & air suam. Kacau & biarkan ia 10 minit.
  • Dalam satu mangkuk besar, campurkan tepung roti, gula, garam, adunan yis & minyak zaitun. Gaul semua bahan hingga sebati. 
  • Tutup mangkuk dengan "cling plastic" & rehatkan doh selama 1 jam serta doh menjadi 2 kali ganda.
  • Setelah 1 jam, tumbukkan bahagian tengah doh & doh akan menyusut. Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian. Bulatkan setiap doh & tutupkan dengan "cling plastic" selama 10 minit.
  • Panaskan ketuhar pembakar 220 darjah Celcius.
  • Ambil 1 bahagian, canaikan ia hingga ketebalan 1/2 inci & 10 inci diameter (anggaran). Biarkan doh seketika.

  • Sapukan sos Kimball diatas doh, susunkan udang, & taburkan cendawan, bawang besar serta cili benggala. 
  • Akhir sekali taburkan keju & menutupi seluruh bahan. Bakarkan selama 15-20 minit (keju akan cair serta doh menjadi warna keperangan)
  • Setelah pizza masak, sejukkan seketika kemudian potongkan ia. 
  • Hidangkan. 

No comments:

Post a Comment