Monday, June 30, 2014

Rendang Ayam



Bila bulan puasa cik kuali ni mcm kena sawan memasak....kalau tidak malas sungguh nak ke dapur.....Encik D pun senyum je la bila isteri nya dah mula rajin balik....Untuk menu hari pertama Ramadhan cik kuali buat rendang ayam....Ini requestdari encik D saya la...Kebiasaannya mama cik kuali akan masak rendang ayam pada hari pertama bersahur....Rendang ni sebenarnya tak perlu tunggu raya je kita boleh hidangkan....Hari apa sekali pun boleh saja....

Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam (potong 16) (Cik kuali guna 4 ketul bahagian peha)
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
2 keping asam keping / asam gelugor
4 sudu besar kerisik 
Santan (1 biji kelapa akan dapat lebih kurang 2 cawan santan)
1 senduk nasi cili kisar / cili boh
Garam & gula secukupnya

Bahan kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
4 batang serai
1 inci kunyit hidup (cik kuali guna serbuk kunyit)
3 inci halia
1 inci lengkuas

Cara Membuatnya:-

  • Ayam dibersihkan & toskan. Kemudian masukkan ayam kedalam kuali yg sederhana besar
  • Kisarkan semua bahan-bahan kisar hingga halus. Masukkan kedalam kuali yang berisi ayam tadi.Tambahkan santan, cili kisar & asam keping.
  • Masakkan kesemuanya dengan api sederhana. Kacau hingga semua bahan sebati.
  • Kacau rata sekali sekala. Masak hingga ayam empuk & kuahnya sebati. Kemudian masukkan garam, gula, kerisik, daun kunyit & daun limau kasturi.
  • Rasa & masak hingga kuah agak pekat. Cik kuali suka berkuah sedikit tidak terlalu pekat sangat. Terpulang pada kehendak masing-masing.
  • Jika ok, padamkan api & hidangkan.

No comments:

Post a Comment