Monday, June 2, 2014

Sup Soo Hoon & Telur Puyuh


Mintak maaf & ampun semua kerana cik kuali sekejap timbul sekejap tenggelam update blog.....Alhamdulillah sekarang kesihatan dah semakin baik & pulih serta boleh kembali beraksi didapur....kalau tidak encik d dah mula pikir nak jual tong gas cik kuali....Dikala cuaca agak panas dan tekak kurang berselera, cik kuali masak simple je...sup soo hoon dan dicampurkan sikit telur puyuh....bila ada sup soo hoon boleh tambah lauk sambal lain contohnye, ikan goreng sambal, sambal sardin, sambal ikan bilis atau apa-apa saja....menu yg cik kuali nak share ni boleh dimakan 2-3 orang

Bahan-Bahannya :-

2 keping fucuk (direndam hingga lembut & potong kecil)
Secekak soo hoon (direndam hingga lembut & potong pendek)
3 biji kentang saiz sederhana (dipotong 4 & rendam dgn air)
10 biji telur puyuh (direbus terlebih dahulu hingga masak & kupas kulitnya)
3 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 sudu makan udang kering (direndam)
700ml air (atau secukupnya)
Garam secukupnya

Cara Membuatnya :-

  • Panaskan periuk dengan api sederhana & sedikit minyak untuk menumis.
  • Tumiskan bawang merah & bawang putih hingga naik bau (jangan sampai garing). Kemudian toskan udang kering dan tumiskan bersama bawang tadi.
  • Setelah udang kering sedikit garing, masukkan air, kentang & sedikit garam.
  • Ambil penutup periuk dan tutup periuk tersebut supaya kentang cepat empuk.
  • Kemudian toskan fucuk & soo hoon. Jika kentang telah empuk, masukkan fucuk & soo hoon.
  • Rasa dan jika kurang garam tambahkan sedikit garam. Biarkan fucuk & soo hoon masak seketika.
  • Akhir sekali masukkan telur puyuh yg telah direbus terlebih dahulu. Kacau rata hingga sebati semuanya.
  • Rasa dan jika ok. Padamkan api & hidangkan




No comments:

Post a Comment