Saturday, February 15, 2014

Nasi Arab



Salam semua....Sorry la cik kuali agak suam-suam kuku je update blog...Sejak tahun baru hingga sekarang macam-macam aktiviti dgn family, business & kerja....Alhamdulillah syukur Allah bagi rezeki & kesihatan yang baik utk buat semua itu....Minggu ini kurang dah aktiviti luaran...So, tuan tanah kedaung @ Encik D request cik kuali memasak Nasi Arab.....Amboi siap bagi assignment nak suruh bini dia masak...Nasi Arab mcm mana pulak nak buat kan....Cik kuali bukan reti....Apa lagi, kalut la cik kuali cari resepi Nasi Arab....Alhamdulillah menjadi...Ni cik kuali nak share resepinye....Resepi ini utk 3-4 orang makan yer...

Bahan-Bahannya

Nasi Arab
1 ekor ayam (dibersihkan) cik kuali guna 4 ketul peha ayam
1 liter air (paras2 ayam tenggelam)
2 inci halia (diketuk sedikit)
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 helai daun salam / daun bay
4 pot beras basmathi
5 ulas bawang putih - dihiris halus 
2 biji bawang besar - dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 helai daun salam / daun bay
1/2 cawan minyak zaitun 
1/2 sudu besar minyak sapi
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya

  • Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk.
  • Tambahkan air, halia, minyak masak, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, daun salam & garam secukup rasa.
  • Didihkan semua bahan sehingga ayam empuk. Setelah ayam masak, angkat & toskan. Ketepikan
  • Sukat air rebusan mengikut berapa pot beras & masukkan kedalam periuk nasi.(4 pot beras = 5 pot air rebusan)
  • Cuci beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk nasi.
  • Gunakan kuali kecil. Panaskan minyak zaiton dan minyak sapi. Tumiskan bawang putih, bawang besar, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & daun salam. 
  • Tumis hingga naik bau. Padamkan api. Masukkan semua bahan tumis & minyak ke dalam periuk nasi. Kemudian kacau rata semua bahan dengan beras & tekan suis periuk nasi. Biarkan hingga nasi masak.
  • Ayam tadi disusun diatas dulang pembakar & bakarkan selama 20 minit dengan suhu 160 darjah celcius. 
  • Setelah nasi masak, hidangkan bersama ayam, sos harrah & salad arab. Sedap dimakan panas.

Sos Harrah / Salata Hara
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
3 biji cili padi
Beberapa helai daun ketumbar
Sedikit garam 

  • Kisar semua bahan tanpa air (lebih elok jika guna food processor)
  • Rasa dan siap dihidangkan


Salad Arab
1 biji timun (size sederhana)(dipotong dadu)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
Beberapa helai daun ketumbar (dihiris halus)
Sedikit garam & lada hitam

  • Kacau semua bahan. Siap dihidangkan

No comments:

Post a Comment