Monday, June 10, 2013

Ikan Tenggiri Masak Cuka


Ada masanya selera makan kita kurang tapi jangan sampai kita tak makan langsung yer...Sama juga macam cik kuali...Kalau rajin & selera makan tu datang memang seronok nak memasak & makan....Tapi bila kurang sedikit selera makan, aura malas memasak pun datang jugak...Cik Kuali jengah-jengah dalam peti ais apa yang ada untuk memasak, jumpa ikan tenggiri yang dibeli minggu lepas....Nak dimasakkan kari, mcm selalu bersantan je pun kurang sihat pulak....Nak dimasakkan sambal, asyik pedas pulak...Cik Kuali pun selak-selak la buku resepi tgk apa yg sesuai untuk dimasak dengan ikan tenggiri....Jumpa 1 resepi yg sesuai dgn aura malas sebab cara masaknya mudah saje...

Bahan-Bahannya :-

4 keping ikan tenggiri (dibersihkan)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 inci halia (dihiris nipis)
1 sudu kecil biji sawi
1 biji bawang besar (dipotong 6)
1 biji cili merah (dihiris) 
1 biji cili hijau (dihiris)
1 sudu besar cuka
1/2 biji timun dipotong nipis (seperti hendak buat acar)
Sedikit Air (boleh lebihkan jika anda suka berkuah)
Garam & Gula secukupnya

Cara Membuatnya :-

  • Ikan tenggiri yang telah dibersihkan, digaul dengan sedikit kunyit dan garam. Kemudian gorengkan ikan hingga garing. Angkat & ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia, biji sawi, cili, bawang besar hingga naik bau.
  • Masukkan air secukupnya, cuka, sedikit garam dan gula. Kacau rata dan biarkan mendidih
  • Tambahkan timun. Kacau dan rasa jika kurang boleh ditambahkan dgn garam atau gula
  • Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng awal tadi.
  • Kacau sebati semuanya. Padamkan api. Hidangkan bersama nasi panas...Enak!

No comments:

Post a Comment