Wednesday, June 12, 2013

Mee Bandung dari Bandung ke?



Siapa pernah pergi ke Bandung, Indonesia? Pernah nampak ke org disana jual mee bandung? Tak ade kan...Pecel lele bnyak la diorg jual kat sana....Sebenarnya mee bandung dgn Bandung di Indonesia tiada kaitan langsung pun...Diorg tidak mengenali antara satu sama lain pun yer uolls...Mee Bandung yang cik kuali tahu sangat popular di Muar, Johor....Asal usul mee bandung pun dari negeri itu juga rasanya....Org kata kalau ke Muar mesti kena makan mee bandung nya....Sedappp oooo..... Cik kuali memang tersangat la gemar makan mee bandung...tapi tak kan tiap kali teringin nak makan kena ke Muar kan...Ada yang kena hamukan puaka dari encik D...hehehe...So apa kata kalau kite buat sendiri...Mee bandung ni cik kuali buat untuk makan malam semalam...Sesekali tukar selera tak makan nasi...Tapi encik D agak kurang gemar mee bandung nih...sebab musababnya ialah pedas, pedas dan pedas....org tak tahan pedas mcm tu la....whatever la yg penting cik kuali happy sebab mee bandung I yg mendung ini menjadi....Kalau uols nak try buat, ini cik kuali share kan resepi nya...

Bahan-Bahannya :-

500grm mee kuning (1 bungkus) (dibasuh dan ditoskan)
300grm daging (dihiris)
200grm udang
10 biji bebola ikan
100grm sawi (dipotong kecil & dibasuh)
 6 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 1/2 senduk nasi cili boh / cili kisar
2 sudu besar udang kering (dikisar halus)
1 sudu besar kacang (ditumubuk sedikit)
2 biji telur 
2 keping tauhu (digoreng)
4 sudu besar sos tomato
Air secukupnya
Garam & Gula secukupnya
Bawang goreng (optional) 

Cara Membuatnya :-
  • Daging yang telah dihiris, dibersihkan dan direbus dengan air secukupnya. Sementara tunggu daging empuk, kita kisar bawang merah dan bawang putih. Ketepikan. Kemudian kisar (tanpa air) udang kering hingga halus dan ketepikan.
  • Tauhu digoreng hingga garing, kemudian dipotong nipis. Ketepikan
  • Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan udang kering dan kacau hingga sedikit garing.
  • Kemudian masukkan cili boh, sedikit gula & garam. Kacau hingga cili garing.
  • Tambahkan sos tomato, kacang, udang, fishball dan daging yang telah direbus.
  • Masukkan air rebusan daging. Pecahkan telur dan biarkan hingga telur masak.
  • Setelah telur masak. Kemudian boleh dimasukkan mee serta sawi.
  • Kacau rata dan rasa. Jika ok boleh dipadamkan api.
  • Hidangkan dan taburkan tauhu serta bawang goreng diatasnya.

No comments:

Post a Comment