Sunday, June 23, 2013

Sup Cendawan dan Bebola Ikan



Lama pulak rasanya tak update apa-apa resepi...Sorry uolls...cik kuali agak sibuk sikit sabtu dan ahad lepas...Jemputan kenduri, majlis bertunang, birthday party dan sebagainya yg perlu cik kuali hadiri..org menjemput kita pergi, tak elok kecik kan hati org melainkan ada hal tertentu yang tak dapat dielakkan...
Baru-baru ini Malaysia dilanda persekitaran udara yang tidak sihat...Jerebu sana sini sekarang ni...Cik kuali pun rasa tekak dah pahit-pahit....Rasa mcm nak makan sup-sup jer gitu....Anda juga mungkin mengalami rasa yang sama kan....Cik kuali nak share resepi mudah dan ringkas untuk musim-musim kurang sihat ini..Sup Cendawan...yummy!

Bahan-Bahannya :-

400grm cendawan tiram (dipotong kecil)
10 biji bebola ikan (dipotong 2)
3 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1/2 sudu besar udang kering (direndam & toskan)
100 ml air (boleh lebih pada yang suka berkuah)
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun bawang (dipotong halus)

Cara Membuatnya :-
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan udang kering. Tumis hingga udang kering sedikit garing.
  • Tambahkan air. garam dan lada sulah.
  • Cendawan yang telah dipotong kecil, dibasuh & toskan. Kemudian boleh dimasukkan ke dalam kuali bersama dengan fishball.
  • Kacau rata hingga cendawan layu. Rasa & jika kurang boleh ditambahkan sedikit garam.
  • Jika rasa sudah ok boleh dipadam kan api.
  • Hidangkan dan taburkan dengan daun bawang diatasnya. Sedap dimakan begitu sahaja...

No comments:

Post a Comment