Monday, June 24, 2013

Kuey Teow Goreng Kak Jemah




Kadang-kadang pasti ada rasa jemu bila hari-hari makan menu yang sama....Selain nasi mungkin boleh digantikan dengan meehoon, mee dan pasta sebagai makanan utama harian kita....Kuey teow juga tergolong dalam kategori mee...Dan kita boleh menggantikan nasi dengan menu kueh tiaw...Cik Kuali nak share resepi kuey teow goreng kak jemah...Nape kak jemah? sebab kak jemah ni kaki bergossip so selalu tak rajin & tak sempat nak masak lauk pauk....so dia sempat masak yang ringkas2 jer...boleh gitu?

Bahan-Bahannya :- (untuk 3 org makan)

450 grm kuey teow (dicuci & toskan)
200 grm isi ayam (dipotong nipis)
10 ekor udang (dibersihkan)
5 biji fish ball (dibelah 2)
Secekak daun kucai (dipotong pendek)
1 genggam taugeh (dicuci & toskan)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
2 sudu besar cili kisar / cili boh
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
100ml air / air stok ayam
(cik kuali guna air rebusan kulit udang)
1 biji telur
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya :-
  • Tumbuk / Kisar bawang putih hingga halus &  ketepikan
  • Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih  & cili boh hingga garing. Tambah sedikit gula.
  • Setelah cili garing, masukkan perencah seperti udang, isi ayam dan fish ball.
  • Biarkan perencah sedikit masak. Tambahkan air / air stok ayam.
  • Kemudian masukkan kicap cair, kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan sos tomato. Kacau hingga sebati. Masukkan telur dan kacau sedikit.
  • Kemudian rasa sedikit, jika kurang apa-apa boleh ditambahkan sebelum kita masukkan kuey teow dan sayur. 
  • Masukkan kuey teow, taugeh dan kucai. Kacau rata hingga sebati dengan semua bahan lain.
  • Jika rasa sudah ok boleh dipadamkan api. Hidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment