Tuesday, September 3, 2013

Chicken Chop bersama Sos Cendawan


Salam Aidilfitri....Mohon maaf jika ada ada tersalah selama ini....Maaf juga sebab agak lama cik kuali abaikan blog ini...Sibuk beraya katanya...Apa yg cik kuali nak kongsikan hari ini? Dari namanya dah tau menu ala-ala kebaratan sgt kali ini....Nak kata cik kuali ini pandai sangat buat menu kebaratan tidak jugak...Tapi cik kuali suka belajar menu berlainan...dan makan...Dinner kami semalam adalah chicken chop bersama dengan kentang panggang dan sos cendawan serta daun salad....Susah ke nak buat "chicken chop" sendiri? Tidak juga susah sangat buat...Nak kata senang sgt pun tak jugak...Kena cuba buat sendiri baru tahu...Bahan-bahan pula senang untuk didapati di pasaraya...Bahagian ayam yang sesuai untuk buat "chicken chop" ialah peha ayam tanpa tulang....Tulang peha ayam perlu dibuang terlebih dahulu baru kita boleh buat menu ini...Sekarang ini banyak pasaraya ada menjual peha ayam tanpa tulang....Jadi mudah sahaja kan...

Chicken Chop

Bahan-bahannya :-

2 keping peha ayam tanpa tulang
1 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk roti / breadcrumbs
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam

Cara Membuatnya :-
  • Ayam dicuci bersih terlebih dahulu. Toskan airnya. Kemudian ditaburkan sedikit garam dan serbuk lada hitam sebagai perasa.
  • Sediakan 3 pinggan / mangkuk dan dalamnya letakkan berasingan tepung gandum, telur dan serbuk roti 
  • Diambil setiap keping ayam dibalutkan dengan tepung gandum. Kemudian pindahkan peha ayam ke pinggan berisi telur. Lumurkan telur pada peha ayam itu
  • Angkat dari pinggan telur dan pindahkan ke pinggan berisi serbuk roti. Dibalutkan seluruh kepingan peha ayam dengan serbuk roti. Ulangkan cara yang sama untuk kepingan kedua. 
   
  • Setelah itu panaskan kuali dengan minyak untuk menggoreng.
  • Gorengkan setiap kepingan peha ayam hingga kuning keemasan.
  • Angkat dan toskan minyaknya. Hidangkan bersama menu sampingan kegemaran anda.

Sos Cendawan

Gambar dari Google - Cik kuali guna cendawan ini...

Bahan-bahannya:-

2 sudu mentega
1 biji bawang besar (dihiris halus)
6 biji cendawan butang (dipotong nipis)
3 sudu besar tepung gandum
200ml stok ayam / air (air bergantung kepada anda suka pekat atau cair sosnya)
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil kicap manis
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukupnya

Cara Membuatnya :-
  • Panaskan periuk kecil / saucepan dan masukkan mentega. Biar sekejap hingga mentega cair.
  • Kemudian tumiskan bawang besar hingga naik bau. Tambahkan tepung gandum dan kacau. (tepung akan bergentil dengan bawang & tepung akan buat sos jadi pekat) 
  • Masukkan stok ayam / air. Tambahkan serbuk lada hitam, garam, kicap manis dan sos lada hitam.
  • Kacau hingga sebati semuanya. Rasa dan jika ok padamkan api. 
  • Tuangkan diatas kepingan chicken chop yang telah siap dimasak.



13 comments:

  1. Replies
    1. InsyaAllah masak ini mudah kalau kena dgn caranya....Thanks sudi singgah blog saya

      Delete
    2. InsyaAllah masak ini mudah kalau kena dgn caranya....Thanks sudi singgah blog saya

      Delete
  2. Hurmm..sedapnya..nti nk cubalh..thnks alot sbb bg share resepi ni..

    ReplyDelete
  3. Hurmm..sedapnya..nti nk cubalh..thnks alot sbb bg share resepi ni..

    ReplyDelete
  4. utk sos tu,cendawan butang masuk waktu bila?

    ReplyDelete
  5. utk sos tu,cendawan butang masuk waktu bila?

    ReplyDelete
  6. utk sos tu,cendawan butang masuk waktu bila?

    ReplyDelete
  7. Sukatan sos cendawan yg akak bgi tu cukup tak utk 5-6 org makan

    ReplyDelete