Thursday, June 18, 2015

Cucur Udang & Jagung



Bila bulan puasa ini, tekak kita macam benda teringin nak makan kan.....Sama la macam cik kuali...Tetiba pulak petang2 remang ni kan terasa pulak nak makan cucur jagung & udang... Tengok bahan-bahan semuanya ada pulak....terus cik kuali pun bancuh la adunan cucur ni...Tapi goreng nya tunggu masa nak dekat berbuka nanti sbb makan panas-panas yang sedap kan... Kalau bukan bulan puasa boleh jugak dibuat untuk sarapan & minum petang....

Bahan-Bahannya:-

200gm udang (dibuang kulit dan dibersihkan)
400gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik/ baking powder
Segengam taugeh
Secekak kucai (dipotong pendek)
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 biji telur
Sedikit garam dan kunyit
200gm atau 1/2 tin jagung manis (sweet corn cream style)
Air secukupnya

Cara Membuatnya:-

  • Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik.
  • Dalam satu mangkuk, masukkan tepung yang telah diayak. Tambahkan udang, bawang, kucai, taugeh, telur, jagung, garam & kunyit.
  • Perlahan-lahan tuangkan air. Sedikit demi sedikit. Jangan terlalu banyak air. Nanti bancuhan cucur menjadi cair.
  • Gaul rata hingga sebati semua bahan. Rehatkan 10 minit.
  • Panaskan minyak. Sudu sedikit dan goreng. Goreng hingga kuning keemasan.
  • Hidangkan bersama sos kegemaran anda.


No comments:

Post a Comment