Friday, June 19, 2015

Puding Karamel



Selamat Berpuasa semua.... Alhamdulillah dapat bertemu lagi dengan bulan yang penuh keberkatan iaitu Ramadhan.... Semoga semuanya sihat-sihat belaka menunaikan ibadah puasa.... Untuk menu berbuka mesti pelbagai jenis makanan kita teringin dan ingin masak... Cik kuali pun sama juga.... Sebelum ni agak malas nak ke dapur.. Tapi bila tiba bulan puasa ini, kerajinan cik kuali menjadi pulak...harap berterusan la ye....Kali ini cik kuali nak share kan resepi mudah....Rasanya semua orang pernah buat... Puding Karamel.... Resepi ini kawan cik kuali yang berikan.... 

Bahan-bahannya: 

Karamel 
6 sudu gula
2 sudu air

Puding
400ml / 1 tin susu cair
3 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla

Cara Membuatnya:

  • Untuk Karamel - Cik kuali guna kuali non stick. Masukkan gula & air. Kacau gula dan air. Kemudian letak kan kuali diatas api yg sederhana.
  • Biarkan gula tersebut hingga bertukar menjadi perang. Kacau perlahan-perlahan. Setelah dapat warna gula yang diinginkan padamkan api. Jangan biar terlalu lama nanti gula jadi hitam & pahit.
  • Biarkan gula sejuk. Kemudian masukkan ke dalam loyang. Terpulang jika anda hendak guna loyang besar atau pun bekas kecil. 
  • Untuk Puding - Dalam satu mangkuk, masukkan telur, susu cair, gula & esen vanilla. 
  • Pukul semua bahan hingga sebati. Kemudian tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula karamel tadi. 
Untuk memasak Puding Karamel ada 2 cara: 

Kukus 
  • Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik.

Kukus Bakar



  • Balut bawah loyang dengan aluminium foil. 
  • Letakkan loyang tadi atas dulang pembakar & tuangkan air sampai lebih kurang setengah dulang pembakar.
  • Bakar dengan suhu 180 celsius 45 minit


No comments:

Post a Comment