Monday, June 22, 2015

Kuih Bakar Daging




Salam semua....Macam mana puasa uolls? harap semuanya sihat2 belaka ye.... Dah ade menu berbuka utk hari ini.... Cik kuali nak kongsi resepi sedap & yang pasti uolls mesti suka... Kuih bakar daging... Jom kita tgk resepi nya....

Bahan-Bahan:-
400 gm daging kisar/cincang
3 sudu besar rempah daging
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Daun bawang - dihiris halus
Daun sup - dihiris halus
Cili merah - hiris halus
Garam secukupnya

3 cawan tepung gandum
3 cawan santan
3 cawan air
5 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur

Cara Membuatnya:-

Inti
  • Daging dibersihkan dan dibuang semua urat. Cincang sampai halus. Atau boleh guna daging batang pinang dan potong kecik. 
  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar. Kemudian bila bawang dah kekuningan, Tambahkan rempah kari dan goreng sampai wangi. 
  • Kemudian masukkan daging serta garam secukupnya dan masa sehingga kering. 
  • Angkat & biarkan ianya sejuk.

Adunan Tepung
  • Pukul telur hingga kembang, masukkan santan & kacau sampai rata. Tambahkan tepung dan kacau hingga sebati. Kalau tak halus, masukkan ke dalam blender sedikit demi sedikit dan kisar supaya halus. 
  •  Bubuh sedikit saja pewarna kuning dan sedikit garam. Jangan banyak sangat garam sebab lauk daging  tadi dah ada perisa.
  • Panaskan oven pada suhu 180C. Lauk daging dibahagi kepada 4 bahagian sebab bancuhan ini jadi 4 kuih bakar.
  • Letakkan acuan kuih bakar di atas dapur, bubuh ½ sudu minyak  dan panaskan. Bila minyak sudah panas, perlahankan api dan tuangkan bancuhan tepung tadi hingga paras ¾ penuh ke dalam acuan.
  • Biar kira kira 1 minit, kemudian letakkan lauk daging ke dalam bancuhan tepung dalam acuan perlahan lahan. Mulakan di bahagian tengah dan kemudian dalam setiap lekuk acuan.
  •  Akhir sekali, taburkan daun bawang dan cili merah. Bila nampak garing pada bahagian tepi kuih, masukkan ke dalam oven suhu 180 C menggunakan api atas bawah selama 15-20 minit.

  • Guna pisau dan keluarkan kuih ketika masih panas. Sambung buat lagi. Makan dengan sos cili. Sangat sedap. Selamat mencuba...





No comments:

Post a Comment