Friday, August 16, 2013

Sakura Kristal

  Wah nama Sakura sakura sgt nih...Jepun ke? Dengar pada nama macam ala-ala restoran Jepun kan? Tapi menu Restoran Sakura Kristal ini tiada satu pun berkenaan dengan makanan Jepun...Konsep menu restoran ini lebih kepada "Asian Cuisine" dan makanaan barat...Cik kuali dah cuba beberapa menu di restoran ini dan semuanya sedap serta menepati citarasa kami...Restoran Sakura Kristal mempunyai beberapa cawangan di sekitar Lembah Klang, diantaranya di Setapak, Taman Melawati, USJ, Setia Alam dan Kota Damansara...Untuk keterangan lebih lanjut boleh layari laman web Restoran Sakura..

  Restoran Sakura Kristal juga ada menyediakan promosi mengikut musim sebagai contoh di bulan Ramadhan terdapat promosi set Ramadhan. Untuk bulan-bulan lain terdapat set sarapan pagi, tengahari dan minum petang dengan harga yang berpatutan. 

  Cik kuali nak kongsikan beberapa menu yang cik kuali dan encik d pernah cuba...Yang paling cik kuali suka ialah "Mango Crispy Chicken"...Isi ayam yang disadur tepung dan digoreng garing. Kemudian dimasak bersama potongan mangga dan sos.. Selain itu menu yang sedap "Sweet Sour Fish Fillet"...Isi ikan yang digoreng garing dan kemudian dituangkan sos masam manis diatasnya...Kedua menu ini berharga RM18.00 sepinggan dan boleh dimakan bersama 2-3 orang....

Sweet Sour Fish Fillet
Mango Crispy Chicken
  Menu lain yang menarik perhatian cik kuali dan juga menjadi "signature dish" restoran ini ialah "Peranakan Seafood Curry"...Apa yang ada dalam kari ini? udang, lala, lokan, kepah, terung dan bendir... Dihidangkan panas-panas dan kuah kari yang pekat dan sedap....Harga untuk semangkuk ialah RM18.00... Cik kuali juga suka menu "Sambal Udang Petai" dari restoran ini...Udang yang segar dan dimasak bersama petai dengan sambal yang cukup garing. Rasa nye memang menusuk kalbu...Harga sepinggan RM 19.00...Kedua menu ini boleh dimakan bersama 2-3 org...So uolls jgn berangan nak order smua ini makan seorang-seorang yer...Jenuh...Mengah nak abiskan nya nnti...Selain dari menu yang cik kuali ceritakan ada juga menu mee yang menyelerakan disediakan....Anda boleh membuat pesanan mengikut selera anda.... 

Sambal Udang Petai
Peranakan Seafood Curry

  Faktor lain yang menyebabkan kami selalu makan disini ialah servis dan juga tempat makan yang selesa...Jika kita makan di luar tak kira di gerai ataupun restoran, sudah semestinya servis yang diberikan harus bagus dan cepat. Cepat bukan bermaksud kita order dalam masa 5 saat siap semuanya, tapi masa menunggu yang berpatutan bukan selama 1 jam untuk kita tunggu makanan kita siap..


No comments:

Post a Comment

Post a Comment