Sunday, August 18, 2013

Chapati


Hari minggu yang tenang dan sejuk kerana hujan buat kan cik kuali agak liat untuk bangun tidur...hehehe...Bila dah bangun tidur kena fikirkan apa nak masak untuk sarapan pagi...Jenguk-jenguk dalam peti sejuk ada baki kari ikan yang masih elok...kalau di cicah dengan chapati sedap kan....Emmmm cik kuali ada beli tepung atta tapi tak kesempatan nak buat chapati lagi....Nak buat chapati tak susah macam nak buat roti canai....Meh cik kuali nak kongsikan resepinya....

Bahan-Bahannya:- (sesuai untuk 2-3 org makan)

225gm tepung atta
150ml air suam
1 sudu besar minyak sapi
Secubit garam
Sedikit tepung atta (untuk mencanai)

Cara Membuatnya :-
  • Dalam satu mangkuk, masukkan tepung atta, minyak sapi & garam
  • Tuangkan air sedikit demi sedikit. Uli tepung hingga menjadi doh dan sebati semua bahan
  • Biarkan doh didalam mangkuk dan tutupkan dengan sehelai kain lembab / basah selama 30 minit.
  • Selepas itu, bahagikan doh kepada beberapa bola kecil. Diatas papan pencanai, taburkan sedikit tepung atta. Canai nipis setiap bebola kecil.
  • Panaskan kuali tanpa minyak (seeloknya guna non-stick pan). Masakkan setiap keping dengan api sederhana.
  • Setelah beberapa minit atas kuali, doh akan bertukar warna dan kembung di beberapa bahagian. Ditekan-tekankan bahagian kembung dan terbalikkan.
  • Biarkan masak kedua bahagian (jangan garing sangat nnti doh menjadi keras dan liat).
  • Angkat dan letakkan diatas pinggan. Tutup chapati dengan kain bersih atau masukkan dalam bekas tertutup. Ini kerana wap panas dalam bekas tertutup boleh membuatkan chapati lebih lembut.
  • Hidangkan dengan lauk kegemaran anda. 

No comments:

Post a Comment