Wednesday, April 24, 2013

Hati Ayam Berempah


Suka makan hati ayam? Biasanya kita akan masak apa dgn hati ayam? Kebiasaannya kita akan goreng tak pun buat sambal atau masak kicap kan.... Cik kuali hangus ada resepi yang senang dimasak dan sedap dimakan..Lepas ni kalau ada hati ayam tu bole simpan dan cuba resepi cik kuali yer..

Bahan-Bahannya:-

500gm hati ayam (boleh campur dgn pedal ayam) 
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
1/2 inci halia
2 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu cili kisar / cili boh
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya :-


  • Hati ayam dicuci bersih kemudian direbus hingga empuk, toskan airnya dan biarkan sejuk seketika.
  • Kisar halus bawang merah, bawang putih, bawang merah dan halia dgn sedikit air. Boleh juga gunakan air rebusan hati ayam tadi untuk kisar bahan-bahan ini.
  • Campurkan bahan yang telah dikisar dgn hati ayam yg telah direbus. Kemudian masukkan rempah kari, serbuk jintan manis, cili kisar, garam dan gula
  • Biar seketika bahan-bahan semua diperap.
  • Panaskan minyak (tidak terlalu banyak). Masukkan hati ayam yang telah diperap dan daun kari
  • Kacau rata dan sekali sekala hingga rempah garing
  • Jika cukup rasa boleh matikan api dan hidang dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment