Monday, April 22, 2013

Siakap Senohong Gelama Ikan Duri



Siakap Sweet Sour gitteww....Ikan siakap mmg sedap kalau dimasak sweet & sour...Selain dari masak masam manis, kita boleh pelbagai cara memasak ikan ni...sebagai contoh kita boleh masak Asam pedas, Kukus, Panggang dan pelbagai lagi...Menu cik kuali hangus ni mmg senang disediakan...Cuba la nnti yer...

Bahan-Bahannya :-

1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 biji bawang besar (dipotong 6)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1 biji lada bengala (dipotong dadu)
1 inci halia (dihiris)
Sedikit daun sup & dau bawang (dipotong halus)
1/2 sudu besar cili kisar / cili boh
2 sudu besar sos tomato
Sedikit air
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Sedikit tepung jagung

Cara Membuatnya :-

  • Ikan siakap yg telah dibersihkan, dikelar & lumur kan dengan tepung jagung serta sedikit garam
  • Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing
  • Kemudian panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah gula, sos tomato & air. Masukan lada bengala, tomato, daun sup & daun bawang
  • Biarkan seketika hingga pekat. Kemudian tuangkan diatas ikan.
  • Hidangkan dengan nasi panas.






No comments:

Post a Comment