Bahan-Bahannya :-
15-20 ekor udang bersaiz sederhana
3 papan petai
4 senduk nasi cili kisar
2 biji bawang besar (1 dipotong bulat, 1 untuk dikisar)
1/2 inci belacan
1/4 cawan air asam jawa
3 helai daun limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuatnya :-
- Udang dibersihkan. Petai diambil isinya. Kisarkan cili kisar bersama bawang besar dan belacan
- Panaskan minyak untuk mengoreng. Gorengkan udang sekejap. Angkat dan ketepikan
- Kemudian panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing. Tambahkan garam & gula.
- Kemudian masukkan petai, daun limau purut dan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau rata.
- Tambahkan air asam jawa & udang yg telah digoreng awal tadi. Kacau rata dengan api sederhana hingga sambal sedikit pekat.Rasa dan jika ok boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment