Tuesday, June 24, 2014

Sambal Udang Petai Ala Thai



Udang & Petai memang semua sedia maklum gabungan yang serasi bersama gitu...Sambal udang petai adalah kegemaran cik kuali...Kali ini cik kuali nak share resepi sambal udang petai ala thai....Cik kuali agak rajin sikit sekarang ni utk memasak...Selepas diperli Encik D, nak jual tong gas katanya....Kalau tong gas dah dijual mcm mana dapur cik kuali nak berasapkan....Gitu ler cite nya....Jom kita masak!

Bahan-Bahannya :-

15-20 ekor udang bersaiz sederhana
3 papan petai
4 senduk nasi cili kisar
2 biji bawang besar (1 dipotong bulat, 1 untuk dikisar)
1/2 inci belacan
1/4 cawan air asam jawa
3 helai daun limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuatnya :-


  • Udang dibersihkan. Petai diambil isinya. Kisarkan cili kisar bersama bawang besar dan belacan
  • Panaskan minyak untuk mengoreng. Gorengkan udang sekejap. Angkat dan ketepikan
  • Kemudian panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing. Tambahkan garam & gula.
  • Kemudian masukkan petai, daun limau purut dan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau rata.
  • Tambahkan air asam jawa & udang yg telah digoreng awal tadi. Kacau rata dengan api sederhana hingga sambal sedikit pekat.Rasa dan jika ok boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment