Thursday, July 11, 2013

Lala Kam Heong


Sebelum ini cik kuali pernah kongsikan resepi Ayam Kam Heong... Semalam untuk menu iftar cik kuali masak Lala Kam Heong...Disebabkan cik kuali sampai ke rumah agak lewat jadinya masak yang simple saja....Kita boleh masak pelbagai jenis masakan dengan lala seperti gulai lemak, masak bersama pasta, goreng bercili dan sebagainya....


Bahan-Bahannya

300 grm lala (dicuci & ditoskan)
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (direndam & ditumbuk)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji bawang besar (dipotong 6)
Garam dan Gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-
  • Dalam satu mangkuk, campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair & kicap pekat sebagai bahan perencah.
  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah & bawang putih. Dimasukkan pula udang kering hingga naik bau. 
  • Kemudian masukkan cili padi, daun kari, dan bahan perencah. Kacau hingga sebati. 
  • Tambahkan garam serta gula secukup rasa.
  • Masukkan lala bersama bawang besar. Kacau rata.Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan bersama nasi panas..

4 comments:

  1. Salam. Kalau guna lokan untuk resepi no, ok ke?

    ReplyDelete
  2. Boleh je lokan.. cuma gambat tak cantik sgt lokan hitam... rasa lagi sedap lokan kot 😃

    ReplyDelete