Thursday, July 18, 2013

Pengat Pisang Bersagu


Pisang adalah buah yang sedap dimakan begitu sahaja dan membekalkan tenaga pada tubuh badan kita. Menurut kajian dengan dua biji pisang boleh membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit. Kajian tempatan yang dilakukan 100gram pisang mengandungi 1.2 gm protein, 0.3gm lemak, 17mg kalsium, 78mg karotena, 88mg kalium, 27.2gm karbohidrat, 0.4gm serabut dan 116kcal tenaga....Cukup fakta tentang pisang yer uolls...Hari ini cik kuali nak kongsikan resepi pengat pisang bersagu...Jika kita ada pisang berlebihan jangan dibiarkan begitu sahaja...Apa kata kita buatkan kuih-muih dan pencuci mulut...Terdapat pelbagai jenis pencuci mulut berasaskan pisang....

Bahan-Bahannya :- (untuk 2 atau 3org makan)

3-4 biji pisang (dipotong-potong)
(cik kuali guna pisang montel)
4 sudu besar sagu biji (direndam sekejap dengan air)
500ml santan
1/2 ketul gula melaka (dipotong kecil supaya senang larut)
2 sudu besar gula
2 helai daun pandan (diikat simpul)

Cara Membuatnya :-
  • Dalam satu periuk, masukkan santan, gula, gula melaka dan daun pandan. Masakkan dengan api sederhana. Kacau selalu hingga mendidih.
  • Biji sagu yang direndam, dicuci dan toskan. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk. Kacau selalu hingga sagu masak (sagu menjadi biji jernih).
  • Akhir sekali masukkan pisang. Kacau seketika hingga pisang masak. Padamkan api dan hidangkan.

1 comment: