Monday, June 17, 2013

Gulai Lemak Kerang




Macam-macam yang kita boleh masak dengan kerang....Rendang, sambal tumis, rebus sahaja pun boleh juga...Malam tadi cik kuali masak gulai lemak kerang dengan menu tambah sambal belacan dan ikan terubuk masin....memang menusuk kalbunya bila gulai lemak makan dengan sambal belacan....

Bahan-Bahannya :-
1 kg kerang (dicuci & toskan)
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit (disiat)
2 inci halia (dititik)
2 biji cili merah
6 biji cili padi (jika ingin pedas boleh tambah)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
300ml pati santan
700ml santan cair
Sedikit kunyit serbuk
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-

  • Kerang dibersihkan,cuci dan toskan. Masukkan ke dalam periuk.
  • Bawang merah, bawang putih, cili padi & cili merah dikisar halus bersama sedikit santan cair. Tuangkan ke dalam periuk.
  • Masukkan baki santan cair, serai, daun kunyit dan halia. Kacau perlahan dengan api sederhana.
  • Gaul rata dan masak hingga kerang masak. Kemudian tuangkan pati santan. Tambah garam secukup rasa.
  • Kacau selalu dan perlahan. Rasa dan jika ok, padamkan api..

No comments:

Post a Comment