Bertuahnya kita di Malaysia ini ialah pelbagai jenis cucur yang ada...Cucur bawang, cucur jagung, cucur udang, cucur ikan bilis, cucur sayur, cucur manis & sebagainya...Semalam cik kuali dan encik d macam nak makan yang ringan-ringan je tuk dinner kami...Jadinya cik kuali buat kan cucur udang versi cik kuali...sebabnya bentuk kecik2 je tapi gebu-gebu cam cik kuali...hehehhe...
200gm udang (dibuang kulit dan dibersihkan)
300gm tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik/ baking powder
Segengam taugeh
Secekak kucai (dipotong pendek)
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 biji telur
Sedikit garam dan kunyit
Air secukupnya
Cara Membuatnya :-
- Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik.
- Dalam satu mangkuk, masukkan tepung yang telah diayak. Tambahkan udang, bawang, kucai, taugeh, telur, garam & kunyit.
- Perlahan-lahan tuangkan air. Sedikit demi sedikit. Jangan terlalu banyak air. Nanti bancuhan cucur menjadi cair.
- Gaul rata hingga sebati semua bahan. Rehatkan 10 minit.
- Panaskan minyak. Sudu sedikit dan goreng. Goreng hingga kuning keemasan.
- Hidangkan bersama sos kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment