Wednesday, June 5, 2013

Tauhu Telur dan Cendawan





Tauhu telur / tauhu jepun / egg tofu banyak kite nampak dijual di pasar dan pasar raya....Pembuatan tauhu telur sama seperti tauhu yang lain cuma ditambahkan telur. Tekstur tauhu telur pula lebih lembut dari tauhu biasa...Menu ini cik kuali masak minggu lalu....Cik kuali tambahkan menu ini dengan cendawan shiitake..Kalau kita biasa order di restoran menu ini akan dihidangkan secara sizzling....tapi cik kuali tak ade kuali sizlling itu....nnti suh encik d belikan la... :)

Bahan-Bahannya :-
2 tiub tauhu telur (dipotong bulat dengan ketebalan 1/2 inci)
1 cawan cendawan shiitake (dihiris halus) 
100grm isi ayam kisar (cik kuali guna jenama ramly)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
100ml air
1/2 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Sedikit serbuk lada sulah & serbuk lada hitam
Sedikit gula
Beberapa helai daun bawang (dipotong halus)

Cara Membuatnya :-

1) Goreng tauhu telur hingga kuning keemasan. Angkat & toskan. Biarkan seketika.
2) Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih & halia hingga naik bau. Masukkan isi ayam kisar. Kacau rata.
3) Setelah isi ayam sedikit garing. Masukkan cendawan shiitake, sos tiram, kicap cair, kicap pekat, sedikit serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan gula.
4) Kemuadian tambahkan sedikit air. Kacau rata semua bahan. Masukkan tauhu telur.
5) Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6) Rasa dan jika ok, padamkan api. Taburkan daun bawang. Sedap dimakan panas-panas.


3 comments:

  1. Ini link artikel tersebut. Kredit telah diberikan.

    https://iluminasi.com/bm/resepi-sup-tauhu-telur-paling-ringkas.html

    email saya: amirwrites@yahoo.com

    ReplyDelete