Bahan-Bahannya (untuk 3-4 org makan)
Nasi Goreng
3 pot nasi (lebih sedap jika nasi dimasak awal dan disejukkan)
2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar halus)
3 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar halus)
3 sudu besar cili kisar / cili boh
1 keping dada ayam (dipotong kecil)
10 ekor udang (dibersihkan)
5 biji bebola ikan (dibelah 2)
1 cawan sayur campuran / mix vege (carrot,kacang peas & jagung)
1 biji telur
1 sudu kicap cair
Beberapa helai daun sup & daun bawang (dihiris halus)
Garam secukupnya
Ayam Goreng
4 ketul ayam bahagian peha (dicuci bersih & toskan)
Sedikit kunyit & garam
Cara Membuatnya :
Nasi Goreng
- Panaskan sedikit minyak dengan api sederhana, tumiskan bawang putih & bawang merah hingga naik bau.
- Tambahkan cili kisar / cili boh & sedikit garam. Tumis cili hingga garing
- Setelah cili garing, masukkan udang, ayam, & bebola ikan. Kemudian masukkan sayur campuran & kacau rata. Biarkan seketika hingga semua bahan empuk / masak.
- Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Kacau hingga telur separa masak. Kemudian masukkan nasi & kicap cair
- Gaul / Kacau hingga nasi sebati dengan semuanya. Akhir sekali masukkan daun sup & daun bawang.
- Rasa dan jika kurang tambahkan garam / kicap cair. Kacau hingga nasi sempurna dengan semua bahan dan padamkan api.
- Hidangkan bersama ayam goreng
Ayam Goreng
- Panaskan minyak dengan api sederhana. Gorengkan ayam hingga garing / masak.
- Angkat & toskan minyak nya. Kemudian hidangkan ayam bersama nasi goreng dan sedikit sos.
kak.. ater mane gambornye.. ni buat teman maroh ni.. ghase nak makan oghang jekk, teman tengah lapor ni ..ermm
ReplyDelete