Udang oh udang....Apa lagi yg kita boleh masak dengan udang ye? Sambal petai udang dah biasa....gulai lemak udang pun dah biasa.....udang goreng kunyit pun dah biasa...Cik kuali dapat idea utk masak udang sos mangga...elok pulak ada mangga kat rumah....Rasa macam masam masam manis gitu....
Bahan-Bahannya :
10 ekor udang bersaiz XL (dipotong hujung & dibersihkan)
1 biji mangga (dipotong dadu)
2 biji cili masak (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1/2 biji cili benggala (dipotong dadu)
Beberapa helai daun sup & daun bawang (dihirs halus)
1 sudu kecil tepung jagung
Garam & gula secukup rasa
Cara Membuatnya :
- Gaulkan udang dengan sedikit garam dan tepung jagung. Panaskan minyak & gorengkan udang hingga garing. Angkat, toskan & ketepikan.
- Kisarkan cili merah bersama bawang putih
- Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang besar & bahan kisar hingga naik bau.
- Tambahkan gula & garam secukup rasa.
- Kemudian masukkan sos plum, sos cili thai, sos tomato, lada benggala & mangga.
- Akhir sekali gaulkan udang yg telah digoreng awal tadi dengan kuah hingga sebati.
- Rasa dan jika ok, padamkan api. Taburkan daun sup & daun bawang
- HIdangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment