Apa lagi yang kita boleh buat dengan udang selain dari sambal petai? Goreng kunyit pun best jugak...Goreng ngn mentega mcm kat restoran pun ok jugak....Bila nak masak benda-benda macam ni yg duk keluar dari kepala....Mula-mula berangan nak masak itu ini, lepas tu kang lauk simple je...Heheheheh...Tapi biasanya yang simple tu enak.....Hari ini cik kuali nak kongsikan resepi Udang Nestum....Cik kuali pernah makan dulu Udang Nestum kat restoran, pastu tak teringat nak cari resepi nya....Hari ni pulak tekak ni tergedik-gedik nak udang nestum...Bak kata Encik D, "awak tu semuanya teringin"....Hehehehehe...Alasan cik kuali memang begitu....
Bahan-bahannya:-
10-15 ekor size sederhana besar (dibersihkan, kulit jgn dibuang, digunting belakang udang)
1 cawan nestum
4 biji cili padi (dihiris halus)
2 tangkai daun kari
1 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 sudu mentega
1/2 sudu kecil gula
Secubit garam
Cara Membuatnya :-
- Udang yang telah dibersihkan, ditoskan & digaulkan dengan sedikit garam. Panaskan minyak untuk mengoreng dengan api sederhana besar.
- Goreng udang hingga garing. Angkat & ketepikan.
- Guna kuali lain (jika guna kuali sama, keluarkan minyak mengoreng udang tadi), masukkan butter, bawang putih, daun kari & cili padi. Tambahkan gula & garam.
- Kacau rata hingga semua bahan sedikit garing (daun kari akan bunyi "pop").
- Kemudian masukkan udang & nestum. Kacau hingga semua bahan sebati.
- Setelah sebati, padamkan api. Hidangkan
No comments:
Post a Comment