Monday, August 19, 2013

Kari Ayam & Telur Rebus


Kari ayam sedap kalau makan dengan nasi panas dan sambal belacan...Kalau nak sedap lagi makan dengan ikan masin....Uuuiiii itu memang bertambah nasi kita makan.....Ini cik kuali nak kongsi resepi kari ayam...

Bahan-bahannya :- (untuk 2-3 org makan)

1/2 ekor ayam (dipotong kecil dan bersihkan)
3 biji telur rebus (dibuang kulitnya)
2 biji kentang (dipotong 6 setiap biji)
3 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu besar cili kisar
300ml santan pekat
600ml santan cair
1 biji bawang besar (dikisar dengn sedikit air)
3 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Beberapa kuntum bunga cengkih
Beberapa daun kari
Garam secukupnya
Sedikit kunyit

Cara Membuatnya:-
  • Ayam yang telah dibersihkan, gaulkan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan
  • Kisarkan bawang besar dengan sedikit air. Tuangkan dalam mangkuk dan bancuh bersama rempah kari dan cili kisar.
  • Panaskan periuk dengan sedikit minyak untuk menumis. Tumiskan bawang putih,halia dan bawang merah hingga naik bau. Tambahkan daun kari, kulit kayu manis, bunga cengekih dan bunga lawang. 
  • Kemudian masukkan bancuhan rempah kari. Kacau rata hingga rempah garing.
  • Masukkan ayam dan kacau hingga sebati dengan rempah. Biarkan seketika. 
  • Tambahkan santan cair, garam dan kentang. Masakkan hingga ayam dan kentang empuk
  • Kacau dan masukkan santan pekat. Kemudian masukkan telur rebus. Kacau selalu hingga pecah minyak.
  • Rasa dan jika ok padamkan api. Hidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment