Yummmy...Semua orang suka makan udang kan...Mungkin ada segelintir yang kurang minat....Tak apa yang tak suka mungkin ada sebab tertentu....Menu kegemaran cik kuali sudah tentu Sambal Tumis Udang & Petai....Nak pulak sambal sikit pedas....Wallllaa...Boleh menitis air mata tu yang best...hehehe...So hari ini cik kuali nak kongsi satu resepi yang berkenaan dengan udang, Gulai Lemak Udang & Cendawan....Mudah je nak masak..
20 ekor udang (dipotong hujung kepala & cuci bersih)
200grm cendawam tiram
200ml santan pekat
400ml santan cair
3 biji cili merah (jika ingin pedas boleh campur sedikit cili padi)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang
1 inci kunyit hidup (atau 1/2 sudu kecil serbuk kunyit)
2 inci halia (dititik)
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-
- Kisarkan bawang merah, bawang putih, cili merah dan sedikit santan cair hingga halus.
- Dalam satu periuk, masukkan bahan kisar, baki santan cair, cendawan tiram, dan halia.
- Masakkan dengan api sederhana dan kacau selalu.
- Setelah sedikit mendidih, masukkan santan pekat, udang dan sedikit garam. Kacau sebati & selalu.
- Jangan masak udang terlalu lama. Setelah kuah mendidih, rasa dan jika ok padamkan api.
No comments:
Post a Comment