Friday, October 4, 2013

Gulai Lemak Udang dan Cendawan




Yummmy...Semua orang suka makan udang kan...Mungkin ada segelintir yang kurang minat....Tak apa yang tak suka mungkin ada sebab tertentu....Menu kegemaran cik kuali sudah tentu Sambal Tumis Udang & Petai....Nak pulak sambal sikit pedas....Wallllaa...Boleh menitis air mata tu yang best...hehehe...So hari ini cik kuali nak kongsi satu resepi yang berkenaan dengan udang, Gulai Lemak Udang & Cendawan....Mudah je nak masak..

Bahan-Bahannya :-
20 ekor udang (dipotong hujung kepala & cuci bersih)
200grm cendawam tiram 
200ml santan pekat
400ml santan cair
3 biji cili merah (jika ingin pedas boleh campur sedikit cili padi)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang
1 inci kunyit hidup (atau 1/2 sudu kecil serbuk kunyit)
2 inci halia (dititik)
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-

  • Kisarkan bawang merah, bawang putih, cili merah dan sedikit santan cair hingga halus.
  • Dalam satu periuk, masukkan bahan kisar, baki santan cair, cendawan tiram, dan halia.
  • Masakkan dengan api sederhana dan kacau selalu.
  • Setelah sedikit mendidih, masukkan santan pekat, udang dan sedikit garam. Kacau sebati & selalu.
  • Jangan masak udang terlalu lama. Setelah kuah mendidih, rasa dan jika ok padamkan api.

No comments:

Post a Comment