Lama cik kuali tak baking....dulu baking ni mmg cik kuali buat utk side income....jual beraneka jenis cake & cupcakes...Sekarang ni dah jarang sangat buatnya...kalau ade pun saja utk makan-makan sendiri.....So uolls arini cik kuali nak share resepi carrot cake yg senang jugak nak buatnya....Kalau ada carrot lebih-lebih kat rumah jgn disimpan saja....apa kata kita buat kan kek..boleh buat juadah utk minum petang....
Bahan-bahannya:-
Carrot Cake
225ml minyak sayur / jagung
4 biji telur
210gram gula kastor
110gram nenas dalam tin (dipotong halus)
50grm kacang walnut (dicincang)
70grm kismis kuning / golden raisin
200gram lobak merah (diparut halus)
200gram tepung roti / tepung berprotein tinggi (diayak)
2 sudu kecil serbuk penaik / baking powder
1 sudu kecil serbuk soda / baking soda
Cream Cheese Frosting
250gram Cream Cheese (dibiarkan pada suhu bilik)
60 gram mentega
60gram gula icing
Cara Membuatnya:-
Carrot Cake
- Lobak merah yang telah diparut dibakarkan sekejap lebih kurang 15-20 minit dengan suhu 160 darjah Celcius.
- Dalam mangkuk mixer, masukkan minyak jagung, gula kastor & telur. Pukulkan semua bahan ini dengan menggunakan kelajuan yg tinggi sehingga kembang.
- Kemudian tambahkan nenas, lobak merah, walnut & kismis. Pukul bahan ini dengan kelajuan yg sederhana.
- Akhir sekali masukkan tepung roti, serbuk penaik & serbuk soda. Pukul semua bahan hingga sebati. dengan kelajuan yg rendah.
- Gunakan tin pembakar bersaiz 9". Alaskan tin pembakar dengan kertas pembakar (baking paper) & sapukan mentega disekeliling tin pembakar.
- Masukkan adunan ke dalam tin pembakar & bakar pada suhu 160 darjah Celcius selama 45 minit.
- Setelah masak, keluarkan dari ketuhar pembakar & biarkan sejuk seketika baru keluarkan dari tin pembakar.
- Biarkan kek sejuk kemudian dihiaskan & disapukan dengan cream cheese frosting diatasnya.
Cream Cheese Frosting
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk mixer. Pukulkan semua bahan hingga kembang & sebati.
- Sapukkan keatas kek yang telah sejuk dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment