Friday, May 24, 2013

Paprik Kekapis


Kekapis.....mcm kembang kempis je bunyi nye...hehehhe...tak la...kekapis ni dalam sebutan english nya "scallop"....Cik Kuali gi pasar malam ari Rabu aritu, ternampak ada seorang pakcik duk leka susun kekapis dalam pinggan.....tnya pakcik berapa dia jual sepinggan...dia jawab rm5.00 jer.....cik kuali pun beli la sepinggan...sebelum ni pernah makan scallop tapi memasak nya belum pernah lagi...so tak berani nak  beli banyak sebab takut tak jadik pulak lauk nya..Di hari Jumaat yang mulia ini tambahan pulak hari cuti, cik kuali try la nak masak kekapis ni...


Ini rupa kekapis dengan kulit cengkerang nya....cik kuali kopek ambil isi nya....isi putih gebu gitu....Dah dibersihkan cik kuali tenung kekapis nih apa yang sesuai nak masak ni....akhirnya Paprik yg menjelma memandangkan bahan-bahan lain pun ada....tapi cik kuali rasa uolls lagi terror masak paprik kan... :)

Bahan-Bahannya :-
400grm Kekapis / Scallop (dibersihkan)
1/2 batang lobak merah (dipotong nipis)
10 tangkai kacang panjang 
Sedikit bunga kobis (dipotong kecil)
1 biji tomato (dipotong 6)
1 biji bawang besar (dihiris)
8 biji cili padi (dititik)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 batang serai (dititik)
4 helai daun limau purut
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos cili
2 camca besar sos tomato
Sedikit sos ikan (tapi cik kuali tak guna)
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya :-

  • Kekapis dikopek & dibersihkan. 
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, cili padi, serai dan bawang besar.
  • Kemudian masukkan daun limau purut, sos cili, sos tomato dan sos tiram, sedikit garam dan gula. Kacau rata.
  • Masukkan sayur lobak merah, bunga kobis dan kacang panjang. Gaul rata dan biar hingga sayur sedikit empuk / masak.
  • Tambahkan kekapis. Kacau hingga sebati. Biar seketika. Rasa dan jika ok boleh dipadamkan api. Kekapis tak sedap dimasak lama nanti liat isinya.

No comments:

Post a Comment